organització empresarial

El nou president de la CEOE reclama el Govern que no "esquivi" als empresaris

Rossell s'acomiada amb un lament pels atacs injustificats que sent haver rebut

garamendi

garamendi

2
Es llegeix en minuts
P. A.

El nou president de la CEOE, Antonio Garamendi, s’ha estrenat aquest dimecres en el càrrec lamentant que el Govern hagi "esquivat"la patronal en mesures "unilaterals" que "duren poc temps" com la pujada del salari mínim interprofessional (SMI), que ha demanat que vagi acompanyada d’un augment dels contractes públics amb el sector privat, ol’eliminació dels cotxes que utilitzen combustibles fòssils a partir del 2040. L’empresari basc (Getxo, Biscaia,1958) ha reivindicat la negociació tripartida amb l’Executiu i els sindicats i ha mostrat la seva disposició a dialogar amb el "Govern legítim d’Espanya".

Significativament, el nou líder de la gran patronal ha volgut començar la seva intervenció davant de l’assemblea que l’ha elegit reivindicant "sense complexos" l’Espanya "moderna, plural i unida dins d’aquesta pluralitat de tots els pobles i regions" del país a la qual "convida el Rei". En clara però indirecta al·lusió al procés independentista a Catalunya, va proclamar la“lleialtat a la corona”de la CEOE, la seva aposta per l’”Espanya constitucional” i la seva defensa que tot es faci“amb la llei i dins de la llei”.

Garamendi va semblar voler així distanciar-se del seu antecessor, Juan Rosell, que ha patit crítiques internes per iniciatives comvisitar a l’exvicepresident del Govern Oriol Junquerasa la presó de Lledoners. "He tractat aquests anys, de vegades ho he aconseguit i de vegades no, de ser prudent però rotund. Sumar al màxim i restar poc. No m’agrada improvisar, especialment quan represento una organització com la CEOE. No he volgut ser víctima de les meves paraules, però fins i tot quan no les he dit han començat els atacs", ha lamentat l’empresari català en el seu últim acte com a president després de vuit anys, en referència també a les crítiques per la seva gestió de la negociació col·lectiva amb els sindicats.

Més dones

El nou president, que ha sigut elegit per aclamació al ser l’únic candidat, també ha reclamat –en presència de la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, del líder del PP, Pablo Casado, i dels secretaris generals de CCOO, Unai Sordo, i UGT, Josep Maria Álvarez– que es potenciï la vocació empresarial i el dret a fracassar amb un projecte empresarial i tenir una segona oportunitat. També ha reclamat una reforma de l’educació  per alinear-la amb les necessitats de les empreses.

Notícies relacionades

Garamendi ha anunciat, així mateix, que ampliarà de cinc a sis les vicepresidències de la patronal perquè hi hagi el mateix nombre de dones que d’homes. En principi, quatre de les quals estaran ocupades pels presidents de Cepyme (el càrrec que ocupava fins ara i per al qual sona Gerardo Cuerva), Foment (Josep Sánchez Llibre), la patronal de Madrid (Juan Pablo Lázaro) i la de les assegurances (Pilar González de Frutos). També hi haurà cinc empresàries en el comitè executiu de l’organització.

Rosell, per la seva banda, ha assegurat que "no han sigut anys fàcils" els del seu mandat. La patronal, ha recordat, venia d’un "greu deteriorament reputacional", en referència als problemes amb la justícia del seu antecessor, Gerardo Díaz Ferrán. El seu objectiu, ha sostingut, ha sigut aconseguir una associació "independent, transparent i amb la millor governança possible" mitjançant una "reestructuració sense mirar al passat". Per aconseguir-ho, ha recordat, ha reduït l’estructura a gairebé la meitat, ha aconseguit un excedent de tresoreria de 21 milions i ha millorat l’auditoria externa de l’organització. També ha presumit de millorar les "relacions amb les Corts, que s’han de potenciar".