finances públiques

Aragonès revela que l'Estat el va amenaçar amb una altra intervenció si es desviava del dèficit

El vicepresident defensa l'ajust de comptes de final d'any per evitar nous controls del Ministeri d'Hisenda

zentauroepp44844629 pla curt del vicepresident del govern  pere aragon s  a l en180910211234

zentauroepp44844629 pla curt del vicepresident del govern pere aragon s a l en180910211234 / Andrea Zamorano

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Elvicepresident Pere Aragonès ha revelat que el Govern central va amenaçar amb una nova intervenció de les finances de la Generalitat si aquesta es desviava del dèficit.

Durant la sessió de control al Parlament, el número dos del Govern ha retret alscomunsque recolzin un Executiu que "el 18 de setembre va enviar una carta amenaçant davant d’una possible desviació" dels números vermells.

Aquesta advertència del Ministeri d’Hisenda forma part del compliment de la llei d’estabilitat pressupostària. En aquest context, Aragonès va dictar una ordre a l’octubre en què va tancar la caixa del Govern gairebé un mes va tancar la caixa del Govern abans del que es fa cada exercici, cosa que implica no cobrir despeses que no estiguin compromeses per endavant.

També ha remès cartes a tot el sector públic perquè ajustin les despeses corrents un 5% i les inversions un 10%. De tota manera s’hi inclouen excepcions justificades que ha de firmar el mateix vicepresident.

De fet, això és el que explica Aragonès en una carta remesa a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en què li narra per què es va retallar l’aportació al Consorci de l’Habitatge de Barcelona. Ho atribueix a la necessitat de complir amb el de'ficit del 0,4% del PIB.

En la missiva afirma que això és "imprescindible" per "evitar noves mesures d’intervenció del Ministeri d’Hisenda sobre les finances de la Generalitat i tenir la possibilitat de tornar les pagues extraordinàries suprimides els anys 2013 i 2014".

Notícies relacionades

Catalunya és l’única autonomia que no ha tornat aquestes pagues, cosa que ha provocat la convocatòria d’aturades del sindicat IAC el proper 29 de novembre ide la UGT i CCOO el 12 de desembre.

El vicepresident recorda a Colau en la carta que els ajustaments tenen excepcions, com la decidida "el 16 de novembre passat, amb informe favorable de la intervenció general", tal com va anunciar la consellera de Presidència, Elsa ArtadiElsa Artadi.