Transports

El Suprem considera abusives diverses clàusules de contractes d'Iberia

L'alt tribunal qualifica d'il·legal obligar a fer el viatge d'anada si es compra el de tornada i l'ús d'avions de tercers quan es contracta Iberia

undefined43994900 economia  avion  aviones de iberia180813225257

undefined43994900 economia avion aviones de iberia180813225257

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Tribunal Suprem ha desestimat un recurs de cassació interposat per Iberia i ha declarat abusives una sèrie de clàusules que l’aerolínia aplica al seu contracte de transport i que van ser denunciades per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). La primera de les clàusules és la coneguda com a “No show” que obliga els consumidors a fer el viatge d’anada si es vol fer el de tornada, cosa que, segons l’OCU, impedia al consumidor poder disfrutar de tarifes més avantatjoses o la combinació de vols entre diferents companyies.

El Tribunal Suprem també ha considerat abusiva la clàusula que permetia a Iberia la utilització d’avions de tercers, la modificació d’escales i l’exoneració de responsabilitat en el cas de pèrdua d’enllaços entre diferents vols, així com una altra que feia referència als passatgers amb bitllet per família nombrosa que no poguessin aportar el títol.

Després d’aquesta decisió, en què condemna la recurrent al pagament de les corresponents costes, l’Alt Tribunal confirma així la sentència de l’Audiència Provincial de Madrid, que va ser recorreguda per Iberia, igual com la sentència prèvia dictada pel Jutjat del Mercantil número 12 de Madrid.

El juliol del 2011, l’OCU va interposar una demanda contra Iberia sol·licitant accions col·lectives de nul·litat i de cessació respecte a diverses condicions generals que l’aerolínia utilitzava als seus contractes de transport aeri de passatgers.

Tant la sentència del Jutjat Mercantil com la sentència de l’Audiència Provincial, davant de la qual van recórrer les dues parts, van considerar abusives algunes de les clàusules impugnades, concretament les clàusules G1, G2 i G4, i per tant les van declarar nul·les i van ordenar a Iberia que cessés en el seu ús, segons la sentència a què ha tingut accés Efe.

Després d’això, Iberia va interposar un recurs de cassació davant del Suprem.

Segons l’OCU, aquesta sentència evitarà d’ara endavant una sèrie de pràctiques abusives per part d’Ibeia i d’altres aerolínies que són "clarament perjudicials" per als consumidors. Alhora, lamenta per l’"excessiu temps" que ha transcorregut des que es va iniciar la reclamació en primera instància i reclama procediments més eficaços per eliminar les clàusules abusives dels contractes.

Notícies relacionades

A més, l’OCU entén que aquesta sentència facilitarà les reclamacions per part dels consumidors.

Per la seva part, Iberia ha assenyalat que està analitzant el contingut de la sentència i que prendrà les mesures oportunes per executar la decisió com abans millor