Protestes a Sanitat

Els treballadors dels CAPs catalans aniran a la vaga del 26 al 30 de novembre

Els professionals de l'atenció primària denuncien falta d'inversió, envelliment de les plantilles i saturació en els serveis

sanitat-publica

sanitat-publica

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els professionals delscentres d'atenció primària catalans (CAPs) estan cridats a la vaga de manera ininterrompuda del 26 al 30 de novembre. Al voltant de 19.000 sanitaris de la pública, així com 10.000 metges de la concertada, han sigut convocats pel col·lectiuRebel·lió Atenció Primària, sota el paraigua sindical de la CGT, o pel sindicat corporatiu Metges de Catalunya.

Les aturades en l’atenció primària catalana coincidiran en el temps amb lavaga general de la funció públicaconvocada per la intersindicalIACel 29 de novembre, amb aturades parcials a l’Administració i de caràcter general per als treballadors de l’educació. La CGT, per la seva banda, també ha convocat aturades en educació aquell 29 de novembre. Mobilitzacions, totes elles, que anticipen en el temps la convocatòria de vaga general del 12 de desembre, apadrinada per CCOO i UGT i registrada aquest dilluns en el Departament de Treball.

"Si no recuperem una atenció primària forta correm el risc que caigui la totalitat de la sanitat catalana", afirma una de les portaveus de Rebel·lió Atenció Primària Esperanza Martín. Aquesta metgessa de família del CAP Maragall, a Barcelona, afirma que la mitjana d'espera actualment perquè un pacient concerti una primera visita amb el seu doctor de capçalera és de dues setmanes. "Fet que acaba saturant, entre d'altres, les urgències i fa que aquestes perdin eficàcia", afegeix.

El col·lectiu denuncia una falta d'inversió en recursos. “L’Organització Mundial de la Salutrecomana que, del total del pressupost dedicat a sanitat,el 25%hauria d’anar a atenció primària. Actualment la inversió catalana està en el 14%", declara un altre dels portaveus i infermer en un CAP de Sant Boi, Elio Conesa.

Això es tradueix, segons denuncien, en falta de personal i envelliment de les plantilles. Segons les últimes dades desagregades disponibles de l'Institut Català de Salut (ICS), únicament el 14,6% dels professionals té menys de 35 anys, davant el 31% de més de 55 anys.

Aturades ja registrades

Notícies relacionades

Un altre col·lectiu que pararà aquells dies i que ja havia registrat anteriorment la seva convocatòria de vaga seran els metges de l'atenció primària concertada, convocats pelSindicat de Metges de Catalunya. Aquests reivindiquen, entre d'altres, la rebaixa del nombre d'hores de jornada per als facultatius, és a dir, metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs. L'actual proposta de conveni, secundada per CCOO i UGT, contempla 1.688 hores anuals i Metges de Catalunya reivindica 1.620 hores.

Des d'aquest sindicat corporatiu també pretenen la reforma del règim de jornades i descansos, que no es regeix actualment pelconveni  i que el sindicat vol que es reguli directament pel nou text. Això implicaria negociar també el pagament de les hores de guàrdia o les complementàries, que actualment es paga per sota de l'hora ordinària. El que, juntament amb altres variables, explica que els metges d'hospital de la concertada guanyin 1l 13% més que els de l'atenció primària, segons càlculs del mateix sindicat.