Per al 2019

Principi d'acord entre autònoms i Govern: la base mínima pujarà l'1,25%

El pacte implica una pujada de la quota anual d'entre 60 i 200 euros i una millora de prestacions, com ara la d'atur o baixa per accident laboral

zentauroepp44828671 madrid  30 08 18  magdalena valerio  ministra de trabajo  du181018162418

zentauroepp44828671 madrid 30 08 18 magdalena valerio ministra de trabajo du181018162418 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Principi d’acord del Govern amb les organitzacionsd’autònoms. Les associacions ATA i UPTA han tancat un document conjunt que implicarà una actualització de les bases mínimes l’1,25% i un augment de les contingències mínimes. Això arribarà en paral·lel a una millora de les prestacions socials, a una reforma del subsidi per cessament d’activitat i a l’exempció de la quota a partir del primer dia en els casos de baixa per accident i al segon mes en cas d’incapacitat temporal.

Així ho han confirmat tant fonts de Treball com de les dues organitzacions d’autònoms, que confien que el preacord sigui acceptat per la resta d’organitzacions que formen la Mesa de Diàleg Social, UATAE CEAT, i que passi a implementar-se a partir de l’1 gener del 2019.

On encara no hi ha números clars és en la pujada dels tipus, és a dir, la quantia mínima que han d’abonar els autònoms sobre la base mínima. Treball insisteix que, per pagar l’augment de prestacions promès, encara han de realitzar càlculs i que els marges continuen sent els del document traslladat a totes les organitzacions el dia 6 d’octubre. Aquests anaven des dels 5 euros mensuals, el càlcul a què s’agafen ATA i UPTA, fins als 17 euros, que en el seu moment va rebutjar ATA i va acceptar UPTA i UATAE.  

Fonts d’UATAE han manifestat que es desmarquen totalment de la proposta, perquè, malgrat no dissentir de les xifres, consideren que aquesta no té sentit si no aborda la reforma de cotització en funció dels ingressos.  Per la seva part, des de CEAT declinen posicionar-se sobre si la secundaran o no.  

Fonts del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social celebren el principi d’acord assolit aquest dimecres amb les associacions d’autònoms UPTA i ATA. "Després d’una reunió sol·licitada per UPTA, que ha exercit de mediador, l’associació ATA ha decidit sumar-se al principi d’acord sobre la pujada de bases i quotes de la Seguretat Social dels treballadors autònoms per a l’any que ve", afirmen aquestes fonts. 

Aquest principi d’acord assolit per una part de les organitzacions assenta les possibles bases d’una reforma que aspira a tenir un caràcter transitori. I és que en la Mesa de Diàleg Social entre associacions d’autònoms i el Ministeri de Treball també s’està debatent una reforma del paradigma de cotitzacions, perquè deixin de regir-se per la voluntarietat delscotitzadors a variar en funció dels seus ingressos. Actualment, els treballadors per compte propi, independentment del que ingressin, trien la seva franja tributària. Segons van assegurar fonts de Treball, la reforma per passar a cotitzar segons els ingressos reals hauria d’estar llesta durant el primer trimestre del 2019, per implementar-se a partir de llavors.

Més protecció social

Notícies relacionades

Per contrapartida, el Govern es compromet a reformar la prestació per cessament d’activitat, la qual cosa seria l’equivalent a l’atur dels autònoms. Ara per ara, aquest subsidi mostra deficiències reconegudes pel mateix Govern, perquè es concedeixen molt poques prestacions d’aquest tipus. Sobre el total del que es va recaptar, el Govern únicament va gastar el 13,3% l’últim any. Per millorar aquests subsidi, el Ministeri de Treball s’ha compromès a modificar els mecanismes de control de les mútues col·laboradores, perquè autoritzin un major nombre de prestacions. L’acord també contempla la duplicació del temps actual de cobrament de la prestació.

Un altre punt molt reivindicat per ATA i UPTA inclòs en l’acord és l’exempció de pagar les quotes d’autònoms en determinades circumstàncies. Una és en els casos de baixa per accident laboral, en què els treballadors per compte propi deixaran de pagar la seva quota des delprimer dia de baixa acreditada. L’altre cas serà per a aquells que es trobin de baixa per incapacitat temporal, que seran eximits de la seva quota a partir del segon mes.