LEGISLACIÓ LABORAL

El Govern planteja que els autònoms cotitzin en funció dels seus ingressos

La ministra Magdalena Valerio reclama un "acord" que serveixi de "full de ruta" per a la reforma que estudia el Govern

L'Executiu intensificarà l'acció de la Inspecció de Treball contra els falsos treballadors per compte propi

JW01. LUXEMBURGO (LUXEMBURGO), 21/06/2018.- La ministra de Trabajo española, Magdalena Valerio (d), a su llegada al Consejo de Política Social que se celebra en Luxemburgo hoy, 21 de junio de 2018. Valerio se estrena hoy ante sus homólogos europeos en un Consejo de Política Social en el que se abordarán la coordinación de los sistemas de seguridad social en la UE y la conciliación laboral. EFE/ Julien Warnand / JULIEN WARNAND (EFEEPA)

JW01. LUXEMBURGO (LUXEMBURGO), 21/06/2018.- La ministra de Trabajo española, Magdalena Valerio (d), a su llegada al Consejo de Política Social que se celebra en Luxemburgo hoy, 21 de junio de 2018. Valerio se estrena hoy ante sus homólogos europeos en un Consejo de Política Social en el que se abordarán la coordinación de los sistemas de seguridad social en la UE y la conciliación laboral. EFE/ Julien Warnand
zentauroepp44103370 graf1796  san lorenzo de el escorial  02 07 2018   la minist180702134817

/

2
Es llegeix en minuts
Alicia Gracia

La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha demanat avui un “acord” perquè els treballadors autònoms cotitzin en funció dels seus ingressos reals, tal com ho fan els empleats per compte d’altri. En declaracions fetes en el marc dels cursos d’estiu de la Universitat Complutense de Madrid a San Lorenzo de El Escorial, Valerio ha reconegut que mentre hi ha autònoms “sobrecotitzant”,“un gran percentatge” està “infracotitzant”. Per això, ha considerat que les contribucions dels treballadors per compte propi haurien de modular-se a través d’una sèrie de trams de cotització i vincular-les als ingressos canviants que aquests perceben mensualment. D’aquesta manera, Treball proposa que els autònoms puguin pagar les seves cotitzacions trimestralment i aplicar correccions al llarg de l’any. “No és raonable que un autònom que tingui uns ingressos en un mes de 150 euros hagi de pagar una quota de 300 euros”, ha afirmat.

Per aconseguir-ho, la ministra ha reclamat un acord de la subcomissió que estudia al Congrés dels Diputats la reforma del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) que serveixi com a “full de ruta” a seguir per l’Executiu de Pedro Sánchez en aquesta matèria. 

Valerio també ha confirmat que el Govern intensificarà l’acció de la Inspecció de Treball per combatre la figura del fals autònom. La mesura s’inclourà dins del pla director de lluita contra l’explotació laboral que ja va avançar el president Pedro Sánchez fa un parell de setmanes i en el qual està treballant ja l’Executiu en col·laboració amb les comunitats autònomes. 

En aquest sentit, Valerio ha considerat “absolutament intolerable” l’“abús” que les empreses fan dels falsos autònoms i ha recordat que recentment “s’han aixecat actes d’infracció”contra empreses tecnològiques precisament per dur a terme aquest tipus de pràctiques. “No s’ha d’utilitzar la legislació laboral de manera abusiva quan implica pitjors condicions laborals per a les persones”, ha criticat. 

Reforma de la prestació per cessament

Notícies relacionades

Un altre dels fronts que l’Executiu manté oberts en matèria d’autònoms és la “dificultat” d’aquests per accedir a la prestació per cessament d’activitat, que es correspon a la prestació d’atur dels treballadors per compte d’altri. Aquest anunci de reforma respon a una reivindicació històrica del col·lectiu que ja apuntava la complexitat per accedir a l’ajuda demostrant el cessament definitiu de l’activitat, malgrat haver cotitzat per aquesta. “S’ha de fer un repàs important de la prestació per cessament d’activitat, perquè es recapta molt més per aquesta del que es reparteix en prestacions, ja que els requisits són molt difícils de complir,” ha assegurat la ministra.

La inclusió de la dona al món autònom és una altra de les línies en les quals treballarà l’Executiu. En aquest sentit, la ministra ha recordat que dels 3,2 milions de treballadors espanyols per compte propi “només el 35% són dones”, una circumstància que s’hauria de revertir impulsant“polítiques de conciliació”.En total, Espanya compta amb al voltant de 200.000 autònoms menys que el 2007, encara que la tendència revela un lleu creixement. Mentre l’afiliació de treballadors en el Règim General augmenta un 3,1%, el d’autònoms ho fa un 1%, i arriba als4,1 milions d’afiliats a la Seguretat Social si comptem també els treballadors contractats pels mateixos autònoms.