Pronòstics

Brussel·les rebaixa també la previsió de creixement al 2,6%

La Comissió Europea eleva el forat pressupostari al 2,7% i adverteix que algunes de les mesures de despesa planejades pel Govern de Pedro Sánchez podrien no executar-se

zentauroepp43456762 european commissioner for economic and financial affairs pie180523132615

zentauroepp43456762 european commissioner for economic and financial affairs pie180523132615 / FRANCOIS LENOIR

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea torna a empitjorar la previsió de creixement d’Espanya per al 2018 que serà del 2,6% del PIB, dues dècimes menys que el pronosticat a l’estiu i la mateixa prevista pelGovern de Pedro Sánchez en el quadre macroeconòmic actualitzat a mitjans d’octubre. A més, el forat pressupostari serà també més gran de l’anunciat. El dèficit públic es dispararà de nou: al 2,7% del PIB –davant el 2,2% promès a la UE i el 2,6% augurat al maig– a causa del’augment de la despesa en les pensions,l’increment salarial dels funcionaris i, en menor mesura, la rebaixa d’impostos per a les persones amb baixos ingressos.

El creixement en qualsevol cas continuarà sent robust –del 2,6% el 2018, 2,2% el 2019 i 2% el 2020– tot i que hi haurà una desacceleració a causa d’una contenció de la despesa privada de les llars i a un augment dels preus del petroli. “No obstant, la robusta expansió de l’ocupació i l’acceleració de l’augment salarial continuarà donant suport a un increment dels ingressos disponibles a l’horitzó de les previsions”, assenyala la Comissió en la seva anàlisi. El resultat és que la taxa d’estalvi de les llars, que assolirà un mínim històric aquest any, tornarà a recuperar-se el 2019 i augmentarà el 2020.

La nova radiografia, elaborada pels experts comunitaris, confirma que la reducció del dèficit s’ha alentit a causa de les mesures incloses en el pressupost del 2018 i augura que la desviació pressupostària seguirà reduint-se, fins al 2,1% el 2019, gràcies al “ferm creixement econòmic” i a l’“impacte net de les mesures previstes a l’esborrany pressupostari del 2019”. Concretament, segons Brussel·les, a causa de l’augment dels ingressos dels impostos mediambientals, l’impost de societats i l’IRPF així com la nova taxa a les transaccions financeres i la taxa Google. Tot això ajudarà a compensar l’augment de la despesa en pensions, cures i baixa de paternitat. A més, si no hi ha canvis de política econòmica, el dèficit es reduiria a l’1,9% el 2020.

“Hi ha incertesa”

Notícies relacionades

Les noves previsions es basen “en una avaluació cautelosa de les mesures incloses en el pla pressupostari del 2019” i la Comissió Europea admet que “hi ha incertesa” sobre el rendiment que tindran algunes de les noves mesures fiscals i l’impacte fiscal de l’augment previst del salari mínim. L’Executiu comunitari també tem que algunes de les mesures de despesa planificades pel Govern de Pedro Sánchez podrien “no executar-se en la seva totalitat”. I alerta de nou del fet que les compensacions que s’hauran de pagar després de la decisió del Tribunal Suprem del febrer del 2018 de declarar nul·la la concessió d’aigua d’ATLL a Catalunya podria augmentar el forat del dèficit públic.

El nou quadre macroeconòmic dibuixat per Brussel·les confirma també que el deute públic continuarà caient, tot i que molt lentament: al 96,9% el 2018, al 96,2% el 2019 i al 95,4% el 2020. El mateix passarà amb la taxa d’atur, que caurà al 15,6% aquest any, al 14,4% el 2019 i al 13,4% el 2020, el nivell més baix des que va esclatar la crisi financera fa una dècada. Amb tot, el missatge que surt de Brussel·les no és positiu. “S’espera que el creixement de l’ocupació s’alenteixi com a conseqüència de la desacceleració de la demanda final, així com l’efecte amortidor de l’augment previst en el salari mínim”, afirma l’Executiu.