26 nov 2020

Anar al contingut

LA GUARDIOLA DE LES PENSIONS

La guardiola de les pensions perd 23 milions per les inversions de Rajoy

La rendibilitat negativa dels actius en què inverteix el Fons de Reserva erosiona els seus fons

Octavio Granado critica la gestió de la tresoreria per part del Govern del PP

Rosa María Sánchez

La guardiola de les pensions perd 23 milions per les inversions de Rajoy

VICTOR LERENA

El fons de pensions  de la Seguretat Social ha perdut aquest any 23,81 milions d’euros només per efecte de la rendibilitat negativa dels actius en què hi ha invertits els recursos de l’anomenada 'guardiola de les pensions’.

Segons les dades aportades aquest dimarts pel secretari d’Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, en la Comissió Parlamentària del Pacte de Toledo, el valor de mercat dels actius del fons de reserva ha passat de 8.085,37 milions d’euros a finals del 2017 a 8.061,56 milions en el moment actual. Granados ha criticat la gestió de la tresoreria realitzada per l’equip sortint, ja que va col·locar tot l’estalvi del fons de reserva en valors a curt termini, "en rendibilitat negativa", per efecte de la política monetària del Banc Central Europeu.

Segons el secretari d’Estat, aquest resultat és conseqüència d’un canvi de criteri en la gestió del fons de l’anterior Govern el gener del 2017 per dedicar la totalitat d’inversions a curt termini. Aquest criteri es continua mantenint per a tot l’any 2018. Segons Granado, si s’hagués mantingut una combinació d’inversions a curt, mitjà i llarg termini, s’hauria aconseguit una millor rendibilitat del Fons de Reserva. En aquest sentit, ha anunciat la intenció del seu departament de tornar a gestionar la tresoreria de la guardiola de les pensions amb el criteri de "durada modificada", que implica diversificar els terminis en les inversions.