Lloguer turístic

El Govern proposa que les comunitats de veïns puguin vetar els pisos turístics

La secretària d'Estat de Turisme ha proposat rebaixar en 3/5 la quota de veïns necessària per canviar els estatuts

Isabel Oliver es reunirà aquest mes d'octubre amb el president de la CNMC per traslladar-li l'opinió de les comunitats

fotonoticia 20180903115557 640

fotonoticia 20180903115557 640

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern s’havia proposat regular els lloguers turístics amb el consens de totes les comunitats autònomes a través de la llei d’arrendaments urbans i la llei de propietat horitzontal. Per a la primera encara s’està debatent, però per a la segona han trobat elconsens a rebaixar la majoria necessàriaperquè les comunitats de veïns puguin decidir si volen vivendes turístiqueso no a les seves finques.

Fins ara es necessita unanimitat per poder llogar una vivenda turística en una finca, és a dir, que només un veí vulgui llogar el seu pis per a ús turístic pot fer-ho, per la qual cosa el Govern ha proposat a les comunitats autònomes i a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies canviar la majoria en la llei de propietat horitzontal a 3/5 de propietaris i coeficients (per metres quadrats). Les comunitats i municipis ara hauran d’estudiar aquesta proposta. 

Oliver ha confirmat la decisió unànime de rebaixar la majoria en una aturada de la reunió en la qual hi ha els representants de les comunitats autònomes –com la subdirectora d’Ordenació i Inspecció Turística Catalana, Ana Martínez–, de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i del Ministeri de Foment, i que es mantindrà fins ben entrada la tarda quan atendran les propostes de plataformes, associacions de veïns, sindicats i hotelers, inclosos Airbnb o Exceltur, i que es prolongarà fins demà.

D’altra banda, encara continuen intentant arribar a un consens en l’acotació de lloguer de temporada en la LAU. Si s’aconseguís un acord, les conclusions a les quals arribessin s’enviarien a Foment, que és qui té competència per modificar les dues lleis (LAU i llei de propietat horitzontal) i, posteriorment, al Congrés dels Diputats per a la seva aprovació en ple. 

D’altra banda, Oliver ha anunciat que es reunirà el pròxim mes d’octubre amb el president de la CNMC, José María Marín Quemada, per traslladar al regulador l’opinió de les comunitats autònomes i ajuntaments, a molts dels quals la CNMC ha portat als tribunals per la seva regulació turística, com és el cas de les ciutats de Madrid, Sant Sebastià o Bilbao. "Traslladarem l’opinió de les comunitats autònomes i ajuntaments a la CNMC perquè no tingui en compte només una part sinó tot el ventall", ha precisat Oliver.

Registre estatal

Notícies relacionades

El Govern, a més, crearà un registre estatal únic de vivendes d’ús turístic com a instrument de control de regulació perquè les comunitats autònomes verifiquin que les vivendes compleixen la seva normativa i que estarà connectat amb Interior i Hisenda, per garantir, d’aquesta manera, la seguretat i les obligacions tributàries dels lloguers.

A més, Oliver ha deixat molt clar que el Govern "no entrarà en cap competència de cap comunitat autònoma, és a dir, les competències d’ordenació turística es mantindran exclusives de les comunitats, i "no hi haurà una harmonització" en aquest aspecte.