Històries Mínimes
Formigó que vesteix obres
Cinc generacions de la família Sas coronen i decoren obres des de 1900. Avui el 77% de la seva producció a base de formigó l'exporten

Al garatge de casa, Joan Sas Gregori, iniciava a Vilanova i la Geltrú el primer tram d’un fructífer negoci familiar. Cinc generacions han anat agafant, fins avui, el relleu d’una activitat que el rebesavi d’Adrià Sas va començar com un autèntic emprenedor. Era un manetes. Feia peces a mida amb pasta de formigó líquida que introduïa en motllos també fets per ell. Així aconseguia sòlids ornaments que encaixaven a la perfecció a terrats, jardins o l’exterior de cases de particulars. Cada vegada més gent li encarregava models. I l’any 1900 fundava Sas, prefabricats de formigó, la firma que avui el seu rebesnet lidera com a gerent i director i que l’any passat va facturar 14 milions d’euros. El guió estava escrit.
“Continuem fent el mateix que primer va fer el meu rebesavi, capricis d’acabats a mida però ara fabricats en sèrie, que aporten solucions tècniques a constructors perquè les nostres peces es col·loquen amb facilitat i encaixen a les obres, les coronen i decoren. El nostre producte de formigó no suporta càrregues d’estructura, només embelleix”, explica Adrià Sas. El març de l’any passat, ell va agafar les regnes del negoci familiar, Sas, prefabricats de formigó (www.sas-sa.com), al jubilar-se el pare, Joaquim Sas, que als anys 80 havia rellevat també el seu, Joan Sas.
Després d’aquell garatge inicial com a primer taller de l’empresa, el 1920, el besavi d’Adrià va iniciar la industrialització del mosaic hidràulic, la rajola de 20x20 amb sanefes que tants pisos va cobrir. Barrejant colors i àrids, els Sas les fabricaven i les venien per tot Catalunya. Però en la dècada dels 50 l’avi d’Adrià, Joan Sas, en vista de més de 250 competidors que s’havien posat a fer el mateix, va decidir abandonar aquesta producció i concentrar-se de nou en productes de construcció.
Gelosies vidrieres, finestrals i més tard jardineres, extrems de piscina, tanques, ampits de finestres i cobremurs, aquests dos últims els productes més venut actualment, han anat proveint distribuïdors de materials de construcció. És un negoci B2B (Buisiness to Business). L’empresa afronta aquest any la construcció d’una nova fàbrica al municipi de Pira (Conca de Barberà), una nau de 1.800 metres quadrats on fabricaran noves línies de producte amb formigó d’altes prestacions. «Volem tocar més tecles al mercat i automatitzar processos amb l’ajuda de tres primers robots en l’empresa», declara Adrià Sas.
La nova nau industrial es preveu que ja sigui operativa el primer trimestre del pròxim any i suposa una inversió que arriba pràcticament als tres milions d’euros. L’obra se suma a uns altres tres centres de producció, ubicats a Montblanc i un altre al mateix municipi de Pira.
El 77% de la producció de l’empresa s’exporta, en un 73% a França. La resta se la reparteixen els mercats alemany, italià i constructors del Benelux. Gràcies a aquesta exportació, que ja va iniciar el pare d’Adrià, als anys 80, la firma ha sabut esquivar bé la crisi de la construcció a Espanya, un mercat que suposa el 24% de la seva facturació global.
- Cita amb les urnes Així estan les enquestes de les eleccions municipals a Barcelona 2023
- A Màlaga Un home es treu la vida al conèixer la mort de la seva filla de tan sols 40 dies
- Previsió meteorològica La predicció de Roberto Brasero per a Setmana Santa: anuncia una «doble bona notícia»
- Després de la mort d’Aless BOMBA | Ana Obregón, mare d’una nena als 68 anys per gestació subrogada
- Descobriment espacial Així s’ha trobat el forat negre més gran mai descobert
- Sis passis Un espectacle de llum i so il·luminarà la Sagrada Família de Barcelona aquesta Setmana Santa
- Detenció Clara Ponsatí i Meritxell Serret: reaccions i última hora sobre els judicis del procés, en directe
- S’afegeixen a la del novembre Els Mossos investiguen res agressions sexuals més al Màgic de Badalona
- Conflicte a l’est Guerra Rússia-Ucraïna, avui: última hora de la guerra un any després de la invasió de Putin
- Les batalles del pròxim mandat a Barcelona (4) La ratera sense resoldre del Camp Nou: «Triguem fins a dues hores per arribar a casa quan hi ha partit»