Canvi de model

El gas s'obre pas en la transició energètica

Transport marítim i per carretera són les dues principals apostes del sector

Un ferri fumejant entra per la Bocana Nord prop del moll Adossat, ple de grans creuers.

Un ferri fumejant entra per la Bocana Nord prop del moll Adossat, ple de grans creuers. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Transport marítim i per carretera de llarga distància. Aquestes són les dues grans apostes del sector de gas natural per als pròxims anys per facilitar la transició energètica cap a una economia descarbonitzada en l’àmbit de la mobilitat. El 2020, els barcos no podran emetre més del 0,5% de sofre, segons la normativa de l’Organització Marítima Internacional (IMO) i és allà on entra en joc el gas natural liquat (GNL), que manca d’aquest component.

En l’actualitat hi ha 136 barcos que estan propulsats per aquest combustible a tot el món i està previst que el 2020 siguin 278. L’IMO també va acordar reduir les emissions del sector a la meitat en el 2050, respecte al 2008. És un sector de molt potencial de creixement. Per la seva part, el parc de vehicles de gas natural va augmentar un 38% el 2017, fins a les 8.471 unitats i està registrant un important avenç entre autobusos i camions, tot i que també en el segment delstaxis.  

"Espanya amb prou feines té producció pròpia de gas, però compta amb una de les millors infraestructures de gas natural liquat (GNL), que és el que permet emmagatzemar-lo", afirma Marta Margarit, secretària general de la patronal Sedigás. Segons el seu parer, el gas natural és la font que permetrà accelerar la transició energètica, en especial en els àmbits del transport marítim i per carretera, ja que no serà possible generalitzar de forma ràpida, per exemple l’electricitat, en tots els tipus de transport.

Aquesta aposta permetrà a més pal·liar el descens registrat en l’ús del gas per produir electricitat, activitat en la qual predominen les energies renovables i en la qual els cicles combinats, dels ue n’hi ha uns 60 a tot Espanya, actuen com a matalàs d’emergència per si falla el vent o el sol. El percentatge d’ús d’aquestes instal·lacions se situa per sota del 10%.

Més de 30.000 visitants a Gastech   

És en la mobilitat urbana en la qual el sector considera que es concentra unacompetència, més gran, com el gas liquat del petroli (GLP) o els vehicles elèctrics. El paper del gas s’ha debatut durant aquesta setmana en el marc de GasTech, el congrés mundial a l’avantguarda de les indústries internacionals de gas, GNL i energia, que ha congregat a Barcelona uns 30.000 visitants professionals.

La majoria dels barcos estan propulsats per fuel, que és més barat que el combustible fet servir als vehicles terrestres i aeris, però molt més contaminant per les seves emissions d’òxids de sofre. La seva combustió en suposa més del 2% de les emissions totals de gasos amb efecte d’hivernacle, segons l’Agència Internacional de l’Energia (IEA). Aquest impacte a més no para de créixer, de manera que, sense prendre cap tipus de mesures, el 2050 les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle procedents dels barcos es triplicaran, segons les mateixes estimacions.

El 90% del transport de mercaderies 

Els barcos de càrrega, que copen el 90% del transport de mercaderia al món, i els creuers consumeixen fins al 10% del cru mundial. Es calcula que existeixen uns 55.000 barcos mercants solcant tots els mars. I els 15 més grans contaminen en un any com uns 800 milions de vehicles terrestres. I per fer-se una altra idea: un ferri de passatgers de mida mitjana consumeix tant combustible com 25.500 cotxes.

El gas natural no només evita les emissions i matèria particulada, sinó que genera fins i tot un 25% menys d’emissions de CO2 i un 85% menys d’òxids de nitrogen. 

En aquest context en el qual les navilieres estudien alternatives per complir les normatives mediambientals en el qual aquest combustible s’obre pas. Balearia té en construcció dos ferris amb motors duals, de fuel i gas natural liquat, la qual cosa la converteix en una naviliera pionera. Els dos barcosd seran batejats com a Hypatia d’Alexandria i Marie Curie. L’any passat, la companyia va engegar el seu primer generador de gas al seu ferri de passatge Abel Matutes i ha firmat el primer contracte de subministrament de proveïment marítim de GNL amb Naturgy (antiga Gas Natural), per a la propulsió de barcos a Espanya.

Notícies relacionades

Per la seva part, Endesa ja ha començat la construcció del seu primer metaner per transportar aquest combustible i espera que estigui acabat al llarg de l’estiu de 2019. La seva capacitat serà de 180.000 metres cúbics, la qual cosa equival a la demanda d’un dia de tot Espanya o al subministrament anual d’una ciutat de 170.000 habitants. La companyia ha invertit uns 162 milions d’euros en el projecte.

Enagás també té l’ull posat en aquesta activitat. De fet, segons el seu president, Antoni Llardén, existeix una forta competència entre els ports dels països europeus per dotar d’una infraestructura que permeti els barcos proveir-se amb gas natural liquat. 

Temes:

Energia