ELS COMPTES DE L'ESTAT

La ministra Montero revela que el PP va deixar un forat pressupostari de 5.480 milions

Hisenda anuncia que la Generalitat participarà en la pròxima reunió sobre finançament autonòmic

El Govern confirma que els comptes de Catalunya segueixen sota control de l'Estat

undefined45091095 ministra hacienda montero congreso diputados180918180409

undefined45091095 ministra hacienda montero congreso diputados180918180409 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha revelat aquest dimecres que l’anterior Govern de Mariano Rajoy va deixar un forat de 5.480 milions en els comptes del 2019. Segons ha detallat la ministra en la sessió de control del Congrés dels Diputats, l’exministre Cristóbal Montoro no va dotar pressupostàriament ni la pujada de mínima de les pensions de l’1,6% el 2018, ni les subvencions al transport extrapeninsular, ni el pacte d’Estat contra la violència de gènere.

"Si amb aquestes dades vostè creu que encara es podria complir l’objectiu de dèficit del 2018 només seria a costa de retallar altres polítiques als ciutadans", ha dit la ministra al diputat del PP Miguel Ángel Paniagua, que li havia formulat la pregunta parlamentària. El diputat ha acusat el Govern de pretendre "regar de diners tot el país amb l’objectiu de guanyar les pròximes eleccions". Montero, d’altra banda, ha rebutjat considerar "malbaratament" l’objectiu del Govern de "tornar drets als ciutadans" per compensar "l’esforç que han realitzat en temps de crisi".

Segons la ministra, aquest forat pressupostari de gairebé 5.500 milions de euros explica que el dèficit de les administracions públiques se situï aquest any en l’entorn del 2,7% del PIB, en lloc del 2,2% programat.

Catalunya torna a la negociació

Durant la sessió de control, la ministra també ha anunciat el retorn de la Generalitat de Catalunya a les negociacions multilaterals relacionades amb el finançament autonòmic. Abans que s’acabi el mes de setembre s’ha previst una reunió de la Comissió de Finançament Autonòmic acordada en l’últim Consell de Política Fiscal i Financeraa la qual no va anar la Generalitat per la negativa de participar en fòrums multilaterals (amb la resta de les comunitats) i la seva exigència de centrar el diàleg en fòrums bilaterals Govern-Generalitat.

Ara, la Generalitat sí que ha designat un representant per participar en aquest fòrum multilateral de la Comissió de Finançament Autonòmic, que pretén abordar els problemes de suficiència de recursos en les comunitats. Es tracta de la subdirectora general de Finançament Autonòmic i Sostenibilitat Financera, un càrrec tècnic que, segons fonts del Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat, anirà a la trobada per "escoltar i valorar" el que es plantegi en aquesta Comissió de Finançament Autonòmic.

La ministra s’ha referit al compromís de Catalunya i del conjunt de les administracions autonòmiques amb l’estabilitat pressupostària i el compliment dels objectius de dèficit, i ha rebutjat la petició del PP de "tornar a intervenir els comptes de la Generalitat", formulada per la diputada popular María Ángeles Estaller.

Notícies relacionades

"És mentida que s’hagi retirat el control reforçat dels comptes de la Generalitat", ha dit Montero en al·lusió a la vigilància activada des del novembre del 2015 –dins de la normativa del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA)– després de la consulta independentista del 9 de novembre.

.