EL COST DE LA VIDA

El preu dels carburants assoleix el màxim de l'estiu

La gasolina i el gasoil encadenen sis setmanes de pujades i encareixen la tornada a l'escola

El dipòsit de carburant és entre 8 i 9,5 euros més car que el 2017

coches

coches / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts

El litre de gasolina i de gasoil segueix el transcurs costa amunt, encadena la sisena setmana de pujades consecutiva i situa els set primers dies de setembre com els més cars del període estival, coincidint amb la fi de les vacances i la tornada a l’escola.

En concret, el litre de gasolina s’ha xifrat aquesta setmana en els 1,336 euros, després de despuntar un 0,52%, de manera que ha assolit nivells que no marcava des de principis del mes de juny passat, segons dades del Butlletí Petrolier de la UE.

Per la seva part, el preu mitjà del litre de gasoil ha marcat aquesta setmana els 1,238 euros, després d’encarir-se un 0,65% respecte a fa set dies, i també toca els màxims des de principis de juny.

D’aquesta manera, els preus dels dos carburants prossegueixen la tendència alcista que van iniciar a finals del mes de juliol i que els ha portat a encadenar una pujada rere una altra en les últimes sis setmanes.

Aquests preus de gasolina i gasoil coincideixen amb el final de les vacances i la tornada a l’escola, en la qual milers d’escolars de tot Espanya són traslladats en vehicles que cobreixen rutes interurbanes als seus centres educatius.

A més, aquests màxims es produeixen en una setmana en què el petroli es manté en nivells alts. Així, el preu del barril de petroli Brent, de referència a Europa, cotitzava aquest dijous a 77,7 dòlars, mentre que el barril de cru Texas americà se situava entorn dels 69 dòlars, després d’haver-se encarit gairebé mig dòlar en els dos casos respecte a fa una setmana.

El dipòsit s’encareix 9,4 euros en un any

Respecte a fa un any, el litre de gasoil és un 16% més car, mentre que en el cas de la gasolina marca un preu un 12,3% superior.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, amb els preus actuals, omplir un dipòsit de 55 litres de gasoil supera els 68 euros, fet que suposa uns 9,4 euros més que fa un any.

Per al cas de la gasolina, l’ompliment d’un dipòsit de 55 litres suposa per al consumidor 73,48 euros, uns 8 euros més respecte a les mateixes dates del 2017.

Més barata que a la UE

<span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">Malgrat les pujades experimentades per la gasolina i el gasoil, la gasolina és més barata a Espanya que a la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu mitjà de venda al públic del litre de combustible Euro-Súper 95 se situa en 1,472 euros i 1,520 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa 1,365 euros a la mitjana de la UE i 1,369 euros a l’eurozona.</span>

Temes:

Carburants