ESTADÍSTIQUES DE L'INE

L'arribada de turistes al juliol té la pitjor caiguda en vuit anys

Cauen les visites d'estrangers, però augmenta la despesa mitjana per persona

20180903 405442 turistase 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras

Els temors s’han complert. Espanya va rebre al juliol 9,98 milions de turistes internacionals, la qual cosa suposa un descens del 4,9% respecte al mateix mes del 2017, i que a la fi suposa el descens més grand’aquest indicador en més de vuit anys (abril del 2010). La caiguda del turisme estranger es deu a la recuperació dels països que són directament competència d’Espanya, com Turquia i Tunísia, que han fet descendir l’arribada a Espanya delstres principals mercats emissors (Regne Unit, França i Alemanya). En canvi, la despesa mitjana per turista puja.

El sector turístic ja comptava que seria complicat repetir el rècord de turistes arribat l’any passat. El ‘lobby’ Exceltur havia avisat d’això, i les agències emissores ja havien donat explicacions sobre la reducció de contractacions. El juliol, el segon mes més important de l’any per al turisme, finalment s’ha tancat amb un important descens de l’arribada de forans, tot i que en l’acumulat anual s’aconsegueixen encara xifres positives (+0,3%, fins als 47,09 milions de viatgers), segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

La caiguda del turisme al juliol la van protagonitzar sobretot els principals mercats emissors. Així, el 22% del total de turistes arribats van ser del Regne Unit, (2,2 milions), amb una caiguda del 5,6% respecte al juliol de l’any passat. Després d’aquests es van situar els procedents de França, amb un 11,4% menys, i els d’Alemanya, amb gairebé 1,3 milions (un 6,2% menys). Entre la resta de països de residència es pot destacar els creixements anuals dels turistes procedents dels Estats Units (12,7%), i Suïssa (0,2%).

Per comunitats autònomes, les principals receptores van presentar xifres similars. A les Balears, principal receptora, van arribar 2,43 milions de viatgers, el 2,2% menys. A Catalunya van arribar 2,39 milions, el 6,7% menys; a Andalusia, 1,33 milions, el 2,2% menys; a laComunitat Valenciana, 1,13 milions, el 6,9% menys, i a lesCanàries, 1,12 milions, el 5,6% menys.

En l’acumulació anual, Catalunya va ser la primera destinació principal dels turistes estrangers arribats a Espanya en els set primers mesos de l’any, amb 11 milions, un 2,2% menys, seguida de les Canàries, amb 7,9 milions de visitants (-2,6%), i de les Balears, amb 7,9 milions (-0,4%).

Puja la despesa

Malgrat la caiguda de l’arribada de viatgers, puja la despesa mitjana per persona, la qual cosa suposa que el sector compensa el descens del turisme amb els ingressos.

Així, la despesa total feta pels turistes internacionals que visiten Espanya al juliol va assolir els 11.747 milions d’euros, la qual cosa suposa un descens del 0,9% respecte al mateix mes del 2017. La despesa mitjana per turista es va situar en 1.177 euros, amb un augment anual del 4,2%. D’altra banda,

la despesa mitjana diària creix un 9,5%, fins als 152 euros.

A Catalunya, les xifres van ser encara millors. La despesa dels turistes va augmentar el 3,2% en taxa anual a Catalunya, fins als 2.895 milions d’euros, mentre que la despesa mitjana per turista es va situar en 1.213 euros, el 10,6% més que un any abans.

Per partides de despesa, la despesa en paquet turístic va pujar el 2,9%, i el no inclòs en la despesa va caure l’1,6%. Així, la despesa en transport internacional cau el 0,5%; l’allotjament puja el 3,8%; en activitats augmenta en 1,8%, i en manutenció, baixa el 4,7%. Altres despeses baixen l’11,8%.

El Govern minimitza la caiguda

Notícies relacionades

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha admès aquest dilluns l’"alentiment" de l’arribada de turistes, però ha recalcat que l’aposta del Govern en matèria de turisme passa per la qualitat i no per la quantitat. "Apostarem per una estratègia basada en la qualitat, sent conscients que efectivament tindrem un alentiment dels fluxos. L’estem tenint", ha declarat Maroto als periodistes després d’inaugurar la 32a Trobada de l’Economia Digital i les Telecomunicacions a Santander, organitzat per Ametic.

"El que hem de gestionar és quin model turístic volem, si volem un model turístic basat en quantitat o un model turístic basat en qualitat", ha dit i ha recalcat que el full de ruta del nou Govern serà la de la "qualitat en matèria turística". Maroto ha recordat que en els últims set mesos Espanya ha rebut 47,1 milions de turistes, un nivell "rècord", i ha considerat que l’estem vivint ara "és una normalització dels fluxos". Ha subratllat que "l’important és l’augment de la despesa turística", que ha pujat un 3%.

Temes:

Turisme