SECTOR CLAU

El turisme s'estanca a Espanya per la recuperació dels països de la competència

Arriben menys turistes estrangers de sol i platja per la millora de Turquia, Tunísia i Egipte

El sector confia que la despesa mitjana per persona pugi per compensar el descens de viatgers

zentauroepp44846988 barcelona 31 08 2018 turistas y consumo fotografia albert be180831181942

zentauroepp44846988 barcelona 31 08 2018 turistas y consumo fotografia albert be180831181942 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El que és difícil no és arribar, sinó mantenir-se. El turisme, un sector clau per a l’economia espanyola (en ingressos i en ocupació), i que l’any passat va batre el rècord absolut d’arribada de viatgers amb 81,8 milions de visitants, veu aquest estiu com la recuperació d’altres destinacions està provocant un descens de les visites d’estrangers i dels viatges interiors. La caiguda preocupa el sector, que ha d’afrontar un canvi de tendència i potser de model. No obstant, no tot és negatiu, ja que s’està aconseguint augmentar ladespesa per persona, un altre important indicador d’aquesta indústria.

L’estancament o descens dels visitants no ha sorprès el sector. De fet, el ‘lobby’ Exceltur ja va avisar d’aquest canvi de tendència. «El comportament recent de la demanda turística des dels nostres principals mercats emissors (el Regne Unit, Alemanya i França) a Turquia i Egipte en els primers cinc mesos del 2018 suggereix que la recuperació de la quota de mercat perduda en aquestes destinacions per la inestabilitat geopolítica en els últims anys continuarà restant dinamisme als fluxos turístics cap a Espanya en els mesos d’estiu», va avisar en les seves perspectives turístiques.

Inestabilitat

«Una part del creixement dels últims anys del turisme aEspanyas’ha degut a la inestabilitat geopolítica de competidors directes com Turquia, Egipte i altres països del nord de l’Àfrica. Quan aquests s’han recuperat, la guerra de preus s’ha perdut, fet que per cert no significa que sigui dolenta. En qualsevol cas, això afecta les arribades i les pernoctacions, i és normal, sobretot perquè venim d’un exercici rècord com va ser el de l’any passat», assenyala Jordi Ficapal, director acadèmic de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (Universitat Ramon Llull).

La inestabilitat política en aquestes destinacions va allunyar-hi molts turoperadors i turistes autònoms, que van optar per venir a Espanya. Ara, no obstant, aquestes destinacions s’estan recuperant a un ritme endimoniat: al juny, el nombre de viatgers aTurquiava augmentar el 29,2%; aEgipteva créixer al voltant del 40%; i aGrèciavan arribar el 14,6% més de turistes. ATunísia, l’augment va ser del 22% fins al maig. AEspanya, mentrestant, la pujada va ser de només l’1,3%, segons xifres de l’INE.

Les dades més recents de pernoctacions en establiments (hotelers o extrahotelers) a Espanya confirmen la tendència a la baixa. Al juliol, les pernoctacions van caure a Espanya el 2,76%, i el 5,68% a Catalunya. El descens va ser tant dels ciutadans residents (-1,26%) com delsestrangers  (-2,09%). «Cal afegir un altre factor, el fet que estem en plena recuperació econòmica. Això significa que la gent té més diners per viatjar, i que per tant, molts, en comptes de fer un viatge a la costa més pròxima, aquest any opten per altres països. El mateix passa amb els estrangers: en lloc de repetir a la costa espanyola, ¿per què no viatjar a l’Àsia?», assenyala Ficapal.

Tots els allotjaments

El descens del turisme afecta gairebé tots els tipus d’allotjaments. Segons les dades de l’INE corresponents al juliol, cauen les pernoctacions en apartaments el 7,6%; en càmpings, el 0,5%; les cases rurals es mantenen; els albergs pugen un 6,7%, i els hotels baixen el 2,8%. Tots les tipologies d’establiments han pujat preus aquest any, segons l’INE.

El percentatge de descens és lleugerament superior aCatalunya. No obstant, això no implica que sigui l’única (ni la que més) autonomia afectada. «Som la zona líder en turisme receptor. És normal que ens afecti més quan hi ha lleugers descensos», destacaQuim Ferrer, secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Coneixement (responsable de l’àrea de turisme). En aquest cas, el descens de les pernoctacions de turistes nacionals va caure el 6,8%, pel 5,21% dels estrangers. En altres comunitats, com Galícia i les Canàries, el descens és superior al de Catalunya.

Notícies relacionades

“És una cosa global. Catalunya es pot haver vist afectada per cert clima de tensió política, però també per lavaga de taxistes, l’aturada aRyanair, el record dels atemptats... Tot pot afectar», recalca Ficapal. Altres dades, com el rècord de viatgers de l’aeroport de Barcelona-El Prat, apunten a més variables que poden explicar la caiguda de les pernoctacions. «Hi ha dades que cal tenir en compte, com que circulen per Espanya 150.000 autocaravanes –el 350% més que fa cinc anys–, els apartaments turístics no reglats, els creuers...», remarca l’expert.

Amb l’estancament o la caiguda, malgrat tot, des del sector hi ha acord en què la dada important és la despesa dels turistes. I, en aquest cas, continua augmentant: el desemborsament mitjà per viatger es va situar en 1.100eurosel juny a Espanya, amb un augment anual del 3,2% (a Catalunya va ser de 1.149 euros, el 10,2% més). «Una cosa és el nombre de turistes i una altra elsingressos. Si som capaços de continuar augmentant els ingressos, això és l’important. Hem d’apostar més per laqualitatque per laquantitat», afegeix Ferrer.