Patronals

Foment celebrarà les seves eleccions abans que les de la CEOE

La decisió de la junta directiva de la patronal catalana frena una possible candidatura de Gay de Montellà a presidir l'espanyola

43966457 601

43966457 601 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Olga Grau / Salvador Sabrià

La patronal catalanaFoment del Treball celebrarà les eleccions per renovar la presidència i els òrgans de govern de l’entitat abans que els de la patronal espanyolaCEOE, de la qual forma part. Així ho ha decidit aquesta tarda la junta directiva de Foment. La mesura impedirà, de fet, que Joaquim Gay de Montellà pugui presentar-se com a candidat de la patronal catalana  a la presidència de l’espanyola, com pretenia si hagués comptat amb prou recolzaments a l’organització catalana. Gay de Montellà només podria optar a liderar la CEOE amb el càrrec de president de Foment si les eleccions catalanes se celebressin després de les espanyoles. Els nous estatuts de Foment, que va promoure el mateix Gay de Montellà, li impedeixen optar a un nou mandat perquè limiten la durada d’aquest a vuit anys i els superaria. 

En la reunió del comitè executiu de Foment celebrada ahir a la tarda, abans de la junta directiva, Gay de Montellà va poder detectar que no tenia prou recolzaments per optar a fer al salt a la CEOE abans de les noves eleccions a Foment. Un ball de calendaris amb què havia jugat, segons diverses fonts patronals. Amb aquesta constatació i una possible derrota de les seves tesis, el president de la patronal catalana va reorientar el discurs i ja no va posar sobre la taula de la junta directiva la possibilitat d’optar a dirigir la CEOE. En lloc d’això, va advocar perquè “en qualsevol cas”, Foment mantingui “la seva rellevància i pes en els òrgans de govern de la CEOE”, segons un comunicat de la patronal catalana.

A partir d’aquest punt, Gay de Montellà i el secretari general de la institució, Joan Pujol, van informar la junta directiva sobre l’inici del procés electoral, que estarà molt vinculat al de la CEOE. Foment reunirà el seu comitè executiu el pròxim 17 de setembre, set dies després que la patronal espanyola hagi posat data a les seves eleccions, i debatrà un pla electoral amb un calendari que “en la mesura possible, asseguri la realització dels comicis en la patronal catalana abans de les eleccions de la CEOE”. 

Notícies relacionades

El mandat de l’actual presidència i els òrgans de govern de Foment finalitza el pròxim 4 de desembre. Les eleccions a la CEOE es podrien celebrar possiblement el 21 de novembre que ve, per la qual cosa les de la catalana haurien de ser abans, segons l’acordat aquesta tarda.

Tot i que fins i tot podria donar-se la situació que no s’arribés a votar cap president, si al final només hi ha una candidatura.  De tota manera, fins al moment, i sense ser oficials, s’han posat sobre la taula dos possibles candidats: Josep Sánchez Llibre, exdirigent d’Unió Democràtica i actual responsable de relacions institucionals de la CEOE, i Antoni Abad, president de la patronal vallesana Cecot.