Mercat laboral

Falsos autònoms: un símptoma de l'economia 'low cost'

A Espanya s'estima que existeixen més de 200.000 falsos autònoms, que costen a la Seguretat Social més de 300 milions

La figura, concentrada abans de la crisi en professions de menor qualificació, s'ha estès a les de més formació

rjulve36545748 barcelona  07 12 2016 los investigadores salvador aznar beni180621133547

rjulve36545748 barcelona 07 12 2016 los investigadores salvador aznar beni180621133547 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El concepte de ‘fals autònom’ no és nou, ni més freqüent que fa uns anys, ni tampoc és fruit de la crisi. No obstant, després de l’esclat d’aquesta sí que ha experimentat una mutació en les seves formes i a la població que afecta. Les bosses de menjar a domicili d’empreses com Deliveroo o Glovo, totes dues ja sancionades per la Inspecció de Treball referent a això, donen forma en l’imaginari popular a un frau de llei en què també hi treballen avui dia metgesdissenyadors educadors, entre d’altres.

Combatre aquest i altres fraus laborals és una de les prioritats del nou Executiu del PSOE. Per a tal efecte, el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar després del Consell de Ministres de divendres passat l’aprovació d’un reial decret contra els falsos autònoms, amb el que espera aflorar fins a 40.000 fraus d’aquest tipus. 

Assalariat sembla, fiscalment autònom és

Un fals autònom és “una persona que ocupa una posició estructural dins d’una empresa, la jornada laboral i mètodes del qual són marcats i controlats per aquesta”. Així és com defineix aquesta figura el cap del departament de teoria sociològica i filosofia del treball de la Universitat de Barcelona, Víctor Climent.

Les diferents associacions de treballadors autònoms estimen que actualment a Espanya hi ha entre 100.000 i 210.000 falsos autònoms. L’ATA, més propera a la primera xifra, estima que, el 2008, el 80% es concentraven alsector de la construcció i que actualment aquesta activitat és minoritària, en favor de professionals liberals com advocatscomunicadors arquitectes. “Continua sent majoritari en professions no qualificades, però després de la crisi el mercat laboral espanyol experimenta una sofisticació d’aquest frau de llei que ara afecta de manera més intensa a les qualificades”, afirma Climent.

Els càlculs d’una altra de les grans organitzacions d’autònoms, UATAE, superen els 200.000 falsos autònoms i xifren el cost per a les arques de la Seguretat Social en uns 290 milions d’euros anuals. Una estimació basada en la menor cotització que aporta actualment un autònom de la base mínima, en comparació amb la mitjana d’un assalariat.

És en aquest estalvi dels costos laborals per la via dels pagaments de la Seguretat Social que permet l’actual figura del treballador per compte propi en què es troben els incentius per part dels empresaris per recórrer a aquesta figura.

“És una pràctica sinònimad’economia ‘low cost’,ja que recupera a curt termini productivitat per la via de l’estalvi de costos laborals en un context d’alta competitivitat global. A mitjà i llarg termini es perd productivitat i es deixa desprotegits laboralment els treballadors, així com importants dèficits en els fons comuns de la Seguretat Social”, analitza Climent.

Investigadors científics, odontòlegs o psicòlegs

F.D. es va graduar recentment en biomedicina i va cursar les pràctiques a l’Institut del Mar d’Investigacions Mèdiques. Les seves investigacions durant aquest període encaixaven amb un altre projecte, que un tècnic de laboratori de la institució estava elaborant, i li van oferir integrar-se durant els sis mesos que li quedaven a la investigació. Un treball de dedicació completa remunerat, tot i que no sota un contracte d’obra i servei amb clàusules específiques d’investigadors, com especifiquen els apèndixs 401, 420, 501 o 520. A F.D. el van convidar a fer-se autònom per cobrar un total de 4.560 euros, en dues factures, abonades durant el primer i segon mes dels sis que va durar la investigació.

El requeriment d’estar donat d’alta d’autònom és recurrent en les borses de treball ‘online’. “Es necessita odontòleg general per a dimecres i divendres. Imprescindible que faci endodòncies i sigui autònom”, diu una oferta publicada al web dentalista.es. O una altra a inforesidencias.com que diu “es necessita cobrir lloc de psicòloga de 10 hores setmanals per a una residència de persones grans. Es valorarà experiència en el sector i contracte com a autònoma”.  

Juristes consultats consideren que, a causa que els horaris els marca l’empresa, que la tasca es duu a terme a les instal·lacions d’aquesta i amb el seu material, i que es considera indispensable per accedir al lloc una experiència prèvia, aquestes ofertes són més pròpies d’un contracte de treballador per compte d’altri.

Cotitzacions adaptades a ingressos, més encreuament de dades i més recursos a inspecció de treball

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, va afirmar en la presentació del Pla pel treball digne que “s’intensificarà l’acció de la Inspecció de Treball del nostre país per lluitar contra la figura dels falsos autònoms”. Dotar de més recursos aquest organisme és un consens entre les diferents organitzacions d’autònoms per combatre aquest frau.

Notícies relacionades

Des d’UATAE insisteixen que una altra eina seria adaptar les cotitzacions als ingressos reals, ja que, a l’equiparar la càrrega fiscal dels autònoms als assalariats, es reduirien els incentius per recórrer a aquest frau.

Una altra de les organitzacions, UPTA, proposa protocols entre administracions per creuar dades de la declaració de la renda d’un autònom amb els seus pagaments a la Seguretat Social, per detectar pagaments recurrents i fixos d’una mateixa empresa. Si aquest autònom no està declarat com a TRADE, és a dir, treballador dependent, pot ser una via per començar a investigar un possible cas de fals autònom.