mercat laboral

Cop als falsos autònoms en la indústria càrnia

zentauroepp42541660 servicarne servi carne180316211815

zentauroepp42541660 servicarne servi carne180316211815

3
Es llegeix en minuts
Juan Oliver

El mètode és senzill. L’escorxador els acomiada i els diu que si volen continuar treballant han de donar-se d’alta com a autònoms i associar-se a una cooperativa que els cobra 50 euros de quota mensual. Dels 1.500 euros bruts que els paguen al mes, han de descomptar aquesta quantitat, a més de les cotitzacions a la Seguretat Social –uns 275 euros mensuals– i les despeses de la roba de treball, les eines i el material de seguretat –35 euros més–. Així, el seu sou real és fins a un 40% més baix que el d’altres companys que fan la mateixa feina, però que sí que són contractats directament per l’escorxador. 

La Inspecció de Treball acaba de dictar sentència a favor d’una demanda del sindicat gallec Confederación Intersindical Galega (CIG), que va denunciar la situació de més d’un centenar de falsos autònoms de les empreses gallegues Frigolouro, Coren i Frinsa, als quals s’obligava a afiliar-se a la cooperativa de treball catalana Servicarne. La inspecció considera que es tracta d’un frau de llei i ha advertit les empreses responsables que hauran d’incorporar a la seva plantilla aquests treballadors amb l’antiguitat corresponent i tornar-los el que fins ara havien cotitzat de la seva butxaca a la Seguretat Social. La decisió no solament els afecta a ells: també al miler d’afiliats a Servicarne que hi ha a Galícia i als gairebé 5.000 que la cooperativa catalana té a tot Espanya.

A diferència dels treballadors contractats directament per les empreses que els donen feina, els falsos autònoms de la indústria càrnia treballen a preu fet i sense horari fix, no tenen dret a vacances ni als descansos a què obliga l’Estatut dels Treballadors, ni cobren si estan de baixa. Tampoc reben una indemnització per acomiadament, perquè l’empresa en qüestió pot prescindir d’ells gratis quan li convingui ja que, en teoria, no existeix relació laboral. I si es queden a l’atur, tampoc tenen dret a un subsidi si no han subscrit aquesta opció del règim d’autònoms, voluntària perquè incrementa notablement la quota mensual a la Seguretat Social.

«Hem fet un primer pas per acabar amb un sistema esclavista», assegura Xesús García, secretari comarcal de la CIG a Vigo, on té la seva seu una de les societats afectades, Frigolouro. García creu que tant Servicarne com les companyies que passaven feina als falsos autònoms a Galícia i a Espanya recorreran als tribunals, però confia que els jutges donin la raó als treballadors perquè l’informe de la investigació de la Inspecció de Treball, assegura, «és contundent».

Notícies relacionades

La CIG va començar fa tres anys a tramitar denúncies individuals sense aconseguir pràcticament res. L’any passat va decidir enviar conjuntament a la Direcció Especial de la Inspecció de Treball a Madrid les demandes d’un centenar d’ells. Els inspectors, que també han investigat altres casos fora de Galícia, han conclòs que no solament hi ha cessió il·legal de treballadors, sinó frau a la Seguretat Social. I si això s’acabés demostrant, podria costar a Servicarne la seva dissolució. 

Aquest diari ha intentat sense èxit conèixer la versió de la cooperativa, que assegura a la seva web que les acusacions són «mentida». A més, es fa ressò d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Galícia que «rebutja l’existència d’una cessió il·legal de treballadors, entenent que estem davant d’una externalització d’una activitat concreta entre empreses diferenciades». Les empreses afectades tampoc s’expliquen, però, després de conèixer la decisió de la inspecció, nombrosos mitjans regionals i locals de Galícia es van llevar amb anuncis d’algunes d’aquestes companyies.