IV ACORD PER A L'OCUPACIÓ I LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

Sindicats i patronal reclamen recolzament polític després de ratificar el pacte salarial

El consens dels agents socials obre la porta al diàleg tripartit amb el Govern

L'acord inclou una pujada salarial fins al 2020 entorn del 2% i una part variable de l'1%

acuerdo-salaria

acuerdo-salaria / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Alicia Gracia

Els presidents de laCEOE i CEPYMEJuan Rosell i Antonio Garamendi, i els secretaris generals de CCOO i UGTUnai Sordo i Pepe Álvarezhan ratificat avui l’acord de negociació col·lectiva (AENC) per als pròxims tres anys en presència de la ministra d’Ocupació, Magdalena Valerio, i la seva predecessora, Fátima Báñez. Amb el seu consens, els agents socials obren la porta al diàleg tripartit amb el Govern i reclamen "ampli recolzament parlamentari" perquè tiri endavant. 

Tot i que les parts van assolir un preacord el 25 de juny passat, la firma oficial s’ha demorat fins avui a causa que el text s’havia de sotmetre als òrgans directius corresponents dels agents socials. La junta directiva de la CEOE va aprovar l’acord per unanimitat dimarts passat, dia 26, mentre que el consell confederal de CCOO el va ratificar el dijous 28. Ahir va ser el torn del comitè confederal de la UGT, que va donar llum verda a l’acord després de la consulta realitzada als delegats i afiliats. L’acord preveu, per cada any de vigència, augments salarials pròxims al 2% més un 1% variable lligat a determinats factors, com la productivitat o els resultats empresarials. A més de pujades salarials de fins al 3% acumulades els anys de vigència de l’acord (2018-2020), els agents socials insten que, de manera progressiva, s’estableixi un salari mínim de conveni de 14.000 euros anuals.

Després de la firma, Pepe Álvarez s’ha mostrat "satisfet" amb l’acord perquè suposarà que la recuperació econòmica del país es traslladi als salaris dels treballadors i ha reconegut que encara amb "il·lusió" aquesta etapa en què el pacte haurà de negociar-se en el diàleg amb el Govern. Unai Sordo ha subscrit les paraules del seu homòleg a la UGT i ha posat en relleu el pacte perquè comporta una "redistribució de la riquesa". Segons càlculs de CCOO, les mesures que proposa el pacte "atacaran els salaris més baixos" i pot comportar increments econòmics en la majoria dels convenis d’entre el 12% i el 20% i, en algun cas concret, pot suposar ascensos de fins al 38%. També ha instat els agents polítics a recolzar el document subscrit per les organitzacions sindicals i empresarials del país. 

"Full de ruta imprescindible"

Juan Rosell ha remarcat que el pacte salarial ratificat constituirà un "full de ruta imprescindible" per al diàleg posterior amb el Govern i ha instat els agents polítics a ser "valents" a l’hora d’afrontar els canvis que proposa el document. De la mateixa manera, el president de la CEOE ha assenyalat que l’acord lluitarà contra l’economia submergida, l’absentisme injustificat i treballarà per la paritat i la formació, entre altres qüestions. Garamendi, d’altra banda, ha avisat que l’acord "només funcionarà si hi ha consens" polític i ha qualificat d’"oportunitat històrica" la rúbrica final del pacte. 

Notícies relacionades

El document ratificat avui consta de dues parts: el pacte de negociació col·lectiva en si, de caràcter bipartit, i un annex en què sindicats i empresaris esmenten una sèrie de temes que, de comú acord, volen abordar amb el Govern en el marc del diàleg social tripartit. Entre aquests últims es preveuen nous tipus de contractes, mesures per impulsar la formació i la desindexació dels salaris públics per evitar que les contractes redueixin els salaris.

A més de Valerio i Báñez, en la firma de l’AENC també han fet acte de presència el president del CES, Marcos Peña; la secretària d’Estat d’Ocupació, Yolanda Valdeolivas; la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra; el diputat de Ciutadans Sergio del Campo, i el diputat del PDECat Carles Campuzano, entre d’altres.