Els advocats rebutgen la pròrroga dels jutjats especials per a clàusules terra

Consideren que les 30.000 demandes presentades a Catalunya bloquegen les quatre dependències judicials habilitades per tramitar les denúncies

Imatge d’arxiu de Julio Naveira, escollit president del Consell de l’Advocacia. 

Imatge d’arxiu de Julio Naveira, escollit president del Consell de l’Advocacia.  / CONSELL DE L'ADVOCACIA

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El Consell de l’Advocacia Catalana (CAC), que representa els 14 col·legis d’advocats de Catalunya, ha posat de manifest en un comunicat el seu rebuig de la pròrroga per sis mesos més delsjutjats únics provincials per resoldre les demandes per clàusules terra i altres reclamacions per despeses financers derivades de la formalització d’hipoteques. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat prorrogar fins al 31 de desembre del 2018 el pla d’urgència que preveu que la resolució d’aquestes demandes continuïn centralitzades a només quatre jutjats provincials –en el cas de Catalunya el Jutjat de Primera Instància número 50 Barcelona, el Jutjat de Primera Instància número 8 de Tarragona, el Jutjat de Primera Instància número 6 de Lleida i el Jutjat de Primera Instància número 3 de Girona–, "una circumstància que està obligant molts ciutadans a desplaçar-se per defensar els seus drets davant dels tribunals", destaca el comunicat.

 Davant de les 30.482 demandes presentades fins al primer semestre del 2018 als quatre jutjats catalans especialitzats en matèria hipotecària, l’advocacia catalana alerta de la saturació d’aquests jutjats i reclama l’acostament de la justícia a la ciutadania. "Aquest pla perjudica els interessos dels afectats, ja que dificulta l’accés a la justícia de la ciutadania, que s’ha de desplaçar i destinar uns recursos econòmics i de temps, una circumstància que pot generar un efecte dissuasiu a l’hora de reclamar els seus drets", ha manifetado el president del CAC, Julio J. Naveira.

Bloqueig dels jutjats

El pla del CGPJ, aprovat el mes de maig del 2017, va consistir enl’especialització d’un total de 54 jutjats de primera instància a Espanya –un per cada província– que es van posar en marxa l’1 de juny del 2017 i que des d’aleshores tramiten tots els assumptes relacionats amb clàusules terra i altres reclamacions per despeses financers derivades de la formalització d’hipoteques.

A finals de desembre del 2017 i davant de la situació de col·lapse d’aquests jutjats, el CGPJ va decidir reforçar el nombre de jutges dedicats a resoldre aquests assumptes, però aquesta circumstància, a criteri dels advocats, no és suficient ni l’adequada per resoldre la gran quantitat d’assumptes que s’acumulen en aquests jutjats especialitzats. "La solució passa per repartir aquests assumptes entre els jutjats de primera instància de tots els partits judicials", destaquen.

Segons Naveira ,"amb l’excusa d’una pretesa especialització estan perjudicant greument els interessos dels afectats, ja que, a part de les dificultats ocasionades pels desplaçaments, el col·lapse judicial està retardant molt la resolució d’aquests assumptes".

Perjudicis creats

Notícies relacionades

El president dels advocats catalans es mostra totalment "sorprès" pel fet que el CGPJ hagi prorrogat sis mesos més aquest pla "ambl’informe favorable del Ministeri de Justícia, davant dels enormes perjudicis creats als perjudicats per aquesta problemàtica" i es mostra convençut que "si aquests assumptes es repartissin entre tots els jutjats dels diferents partits judicials, no només es dictarien moltes més resolucions, sinó que, a més, els afectats evitarien els perjudicis personals i econòmics derivats de la necessitat de desplaçar-se a les capitals de cada província ".