TURISME

El tercer operador de turisme rus a Espanya anul·la totes les seves reserves

Natalie Tours justifica la mesura per la negativa de molts hotelers a allotjar els seus clients, malgrat que té molts deutes

Turistes russos en una botiga de l’aeroport del Prat.

Turistes russos en una botiga de l’aeroport del Prat. / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
J. M. Berengueras

L’operador rus Natalie Tours, el tercer el 2017 en enviament de turistes russos a Espanya, ha anunciat aquest dimecresl’anul·lació  de totes les seves reserves a Espanya i altres països fins al setembre. La companyia, que travessa problemes de liquiditat, ha vist com els seus principals socis en destinacions com Espanya Turquia trencaven relacions amb l’empresa al no cobrar.

"No podem fer volar els turistes perquè no controlem la situació amb els socis, per la qual cosa ens veiem obligats a anul·lar les reserves", ha dit aquest dimecres el cap i cofundador de Natalie Tours, Vladímir Vorobiov, en declaracions a l’emissora de ràdio Eco de Moscou. Més tard, la companyia penjava una nota en la seva pàgina web, on informava que a causa de la "desfavorable" relació amb diversos socis, l’agència no podia "garantir el compliment de les seves obligacions en els viatges turístics en aquest moment". A causa d’això, "totes les reserves seran cancel·lades en el període comprès entre el 4 de juliol i el 30 de setembre del 2018".

Dilluns, el mateix Vorobiov va penjar un missatge en el seu perfil de Facebook en el qual descrivia la "difícil" situació que travessava la seva empresa. "A causa de diferències financeres, el nostre soci espanyol W2Meet ha deixat de cooperar amb nosaltres i ha començat a cancel·lar reserves. Per no causar més problemes, hem decidit posar fi als vols xàrter a Espanya", destacava. En la publicació, anunciava que l’empresa continuaria portant els turistes en vols regulars, mentre buscava un nou soci i solucions com la devolució de l’import de les reserves als afectats. El problema no era únicament amb Espanya, ja que l’empresa va cancel·lar la setmana passada tots els seus vols xàrter a Barcelona, Rimini, Catània, Nàpols, Antalya i Iràklio.

Vorobiov, ja aquest dimecres, ha reconegut que la seva empresa va passar per "una crisi de liquiditat fa unes setmanes", quan la firma es va quedar sense fons per pagar alguns serveis. Segons ell mateix, la xifra de deutes és de "diversos milions de dòlars". Segons altres fonts, alguns dels seus socis europeus van decidir trencar la relació amb el turoperador rus a l’acumular ja nombrosos deutes. El turoperador fa temps que busca un soci financer, i també planteja la venda de l’empresa per complet. Vorobiov va anunciar que des d’aquest dijous tornarà els diners als clients afectats.

Espanya

La presidenta del’Associació de Turoperadors de Rússia (ATR), Maya Lomidze, ha confirmat a Efe que diversos socis de l’operador a l’estranger han informat els últims dos dies que no allotjaran els turistes de Natalie Tours. "Com a poc, la situació afecta Espanya, Turquia, els Emirats Àrabs, Xipre i Cuba", ha precisat Lomidze.

El president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), Martí Sarrate, es va mostrar "preocupat" per l’anunci de Natalie Tours, tot i que "encara és aviat" per saber l’afectació real. Segons el mateix Vorobiov, actualment hi havia a Espanya "entre 300 i 400" turistes russos que tornaran a Rússia ben aviat. Alguns turistes arribats a destinació a Catalunya aquesta mateixa setmana, veien com als hotels se’ls informava que la seva reserva havia sigut anul·lada, ha afirmat la premsa russa.

Natalie Tours va tancar el 2017 com el tercer operador amb més visats turístics Schengen tramitats a través del consolat general d’Espanya a Moscou, han informat a Efe fonts consulars. L’empresa russa va tramitar un total de 16.099 visats, superada només per Biblio Globus, amb 16.876 visats, i Anex Tour, amb 38.278.

Segons l’Agència Catalana de Turisme (ACT), l’any 2017, gairebé 700.000 turistes russos van arribar a Catalunya, el 24,4% més que el 2016, i van generar una despesa per sobre dels 1.100 milions d’euros, el 15,5% més. En els primers cinc mesos del 2018, Catalunya ha rebut 173.328 turistes russos, el 2,7% més.

Caiguda de l’empresa

Notícies relacionades

Fonts de l’Ambaixada d’Espanya a Moscou han dit a Efe que segueixen de prop l’evolució de la situació i han expressat la seva confiança que l’operador rus compleixi els seus compromisos. Natalie Tours, que fins fa poc era líder en turisme rus a Espanya, ha perdut aquesta posició els últims tres anys, segons han confirmat tant Lomidze com el consolat espanyol. “És més, ha deixat de ser un dels 10 principals operadors de Rússia, i ja no és un dels grans. Deu molts diners als seus socis", ha explicat Lomidze.

Fundada el 1992, Natalie Tours no ha pogut superar la crisi del 2014 (caiguda del ruble, sancions) ni la crisi de l’aerolínia amb la qual treballava, Transaero.

Temes:

Rússia Turisme