ESCALADA DELS PREUS

L'IPC puja fins al nivell més alt en 14 mesos

L'encariment dels carburants ha motivat l'alça

20180628 399251 ipce 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’índex de preus de consum (IPC) ha augmentat un 0,3% el juny en relació amb el mes anterior i ha elevat dues dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,3%, el nivell més alt des de l’abril del 2017 (2,6%), segons l’indicador avançat publicat aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Estadística assenyala que en el repunt de la taxa interanual de l’IPC del juny hi ha influït principalment l’encariment dels carburants, en contrast amb el descens de preus que van experimentar el mateix mes de l’any passat.

La taxa interanual del juny és la vint-i-dosena taxa positiva que encadena l’IPC interanual i implica que els preus són avui un 2,3% superiors als de fa un any.

Després d’haver registrat al gener una taxa interanual del 0,6%, la més baixa en 16 mesos, l’IPC interanual va tornar al febrer a superar l’1%, tendència que es va mantenir el març i l’abril. Al maig ja es va assolir la barrera del 2%, a la qual no s’arribava des de l’abril del 2017 (2,6%).

El sisè mes del 2018, l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) ha situat la seva taxa interanual en el 2,3%, dues dècimes per sobre de la registrada al maig, mentre que la variació mensual ha sigut del 0,2%.

Notícies relacionades

En termes mensuals, l’IPC ha pujat un 0,3% el juny, en contrast amb l’estancament que va experimentar el mateix mes del 2017.

L’INE publicarà les dades definitives de l’IPC de juny el 13 de juliol.

Temes:

Carburants IPC