operació immobiliària

CaixaBank ven a Lone Star el 80% del seu negoci immobiliari

L'entitat financera col·loca la major part dels seus actius, també Servihabitat, valorats en 7.000 milions d'euros

zentauroepp43093858 valencia 27 4 2018  econom a  caixabank  presentaci n de res180427095823

zentauroepp43093858 valencia 27 4 2018 econom a caixabank presentaci n de res180427095823 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

CaixaBank ha acordat aquest dijous traspassar a una companyia propietat dels fons Lone Star Fund X i Lone Star Real Estate Fund V (Lone Star) el 80% del seu negoci immobiliari, compost pels actius immobiliaris existents l’octubre del 2017 i classificats com a disponibles per a la venda, i per la companyia Servihabitat Serveis Immobiliaris. L’octubre del 2017, la valoració inicial del 100% del negoci immobiliari s’estimava en 7.000 milions d’euros. La cartera immobiliària tenia un valor brut d’aproximadament 12.800 milions d’euros.

Un cop CaixaBank completi la recompra del 51% de Servihabitat a TPGrecompra del 51% de Servihabitat, operació que encara està pendent d’autorització per la CNMC, l’entitat financera aportarà el negoci immobiliari a una nova societat de la qual vendrà el 80% a Lone Star i mantindrà una participació del 20%. Lone Star i CaixaBank firmaran un acord per regular les seves relacions com a socis de la nova societat.

Segons destaca el banc que dirigeix Gonzalo Gortázar en un comunicat publicat aquest dijous, el preu de la venda del 80% de la nova societat serà el 80% de la valoració final del negoci immobiliari a la data de tancament, que dependrà principalment del nombre d’actius immobiliaris que quedin en la nova companyia en aquella data (és a dir, segons el nombre d’actius venuts entre el 31 d’octubre del 2017 fins al tancament de la transacció).

Per a Gortázar, CaixaBank, es tracta d’una “operació que suposa avançar diversos anys els nostres objectius estratègics de reducció d’actius problemàticsi permetre posicionar CaixaBank com un dels bancs amb el balanç més sanejat del mercat espanyol”. De fet, la decisió dels grans bancs espanyols de desprendre’s dels seus actius immobiliaris problemàtics és una recomanació del BCE amb què es pretén incrementar la solvència d’aquestes entitats.

Prestar serveis immobiliaris

Com a part de l’operació, Servihabitat continuarà prestant serveis als actius immobiliaris del grup CaixaBank durant un període de cinc anys en virtut d’un nou contracte de serveis que permetrà a CaixaBank assolir més flexibilitat i eficiència, inclosa la reducció de costos i els estalvis anunciats el 8 de juny del 2018 en relació amb la recompra del 51% de Servihabitat.

Notícies relacionades

El banc estima que la desconsolidació del negoci immobiliari tindrà un impacte neutral en el compte de resultats i un impacte positiu estimat de 30 punts bàsics en la ràtio de capital CET 1 'fully loaded' (segons els criteris de Basilea III). L’impacte combinat amb la recompra del 51% de Servihabitat anunciada s’estima en 15 punts bàsics de la ràtio de capital CET 1 'fully loaded'.

Estalvi de costos

Els estalvis de costos a assolir amb aquesta operació s’s’estimen en 550 milions d’euros, abans d’impostos, durant els tres anys següents (2019-2021), inclòs el nou contracte de 'servicing' amb Servihabitat. L’operació està subjecta a les autoritzacions reguladores i altres condicions habituals en aquest tipus d’operacions, inclosa l’autorització de les autoritats europees de competència. El tancament està previst en l’últim trimestre del 2018 o en el primer trimestre del 2019.