competència i mercats

La CNMC adverteix que el preu de la llum fluctuarà de forma lliure

L'organisme crea un grup per provar de coordinar la regulació de pisos turístics

mdeluna29324804 barcelona    barcelones      14 04 2015     econom160616122514

mdeluna29324804 barcelona barcelones 14 04 2015 econom160616122514 / JOAN S PUIG PASQUAL

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar / Santander

El president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Quemada, ha advertit aquest divendres que el preu de la llum tornarà a fluctuar lliurement quan el Govern li torni el poder de fixar els peatges, com ha anunciat que farà. "No serà un instrument polític de ningú. El que han de fer és el que el mercat i les condicions de cada moment el determinin", ha argumentat en un curs de l’APIE a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP).

El Govern de Rajoy s’havia negat a tornar la competència sobre els peatges elèctrics a la CNMC, un cas únic a Europa pel qual la Comissió Europea tenia preparada una sanció a Espanya, que ara ha paralitzat esperant per veure què farà l’Executiu de Sánchez. Els peatges suposen entorn de la meitat del preu de l’electricitat i serveixen per pagar els costos fixos del sistema, com el manteniment de les xarxes. El Ministeri d’Energia l’ha estat utilitzant per controlar el preu de la llum, ja que l’altra meitat d’aquests reflecteix directament l’evolució del cost de l’energia al mercat a l’engròs.

"El consumidor ha de saber si les coses pugen per què pugen i si baixen per què baixen. Així podran decidir si els interessa una tarifa o una altra", ha defensat per la possibilitat que l’electricitat s’encareixi després del canvi de la competència sobre els peatges. En aquest sentit, ha lamentat que el sistema actual de fixació de preus suposa una "total opacitat" i ha criticat, sense esmentar-lo directament, que el Govern de Rajoy pactés amb el PNB uns peatges més baixos per a les empreses basques, que han hagut de "subvencionar tots els consumidors".

Marín Quemada també ha anunciat que la CNMC ha creat un grup de treball amb les autoritats de competència autonòmiques perquè s’actuï "en la mateixa direcció" respecte a la regulació delspisos turístics i es trenqui la dinàmica "peculiar" per la qual cada comunitat autònoma fa una disposició normativa diferent. En aquesta línia, ha afirmat que no té sentit que hi hagi normatives tan dispars a cada regió i ha assegurat que el seu organisme continuarà recorrent les normes autonòmiques i locals que consideri contràries a la competència.

Preu d’internet i el mòbil

Notícies relacionades

El president de la CNMC també ha mostrat la seva preocupació perquè els principals operadors de telefonia Espanya continuïn apujant els preus, al contrari del que passa a la resta de la Unió Europea.

Marín Quemada ha criticat el "fort empaquetament" que ofereixen els principals operadors a Espanya, i ha explicat que els preus van baixar quan hi havia quatre i cinc operadors i que van pujar quan n’hi va haver tres. Quan va entrar en joc el quart –MásMóvil–, amb una política de màrqueting "molt agressiva", Marín Quemada ha fet ressaltar que els preus "no han començat a baixar", sinó que els principals operadors han llançat al mercat segones marques per oferir altres productes diferents de preu més baix, mentre que els productes principals s’han encarit en un "fenomen exclusiu a Espanya", que és el de l’empaquetament de productes.