La fiscalia demana jutjar Rato per cobrar 835.000 euros per comissions de publicitat de Bankia

Anticorrupció sol·licita que aquest delicte de corrupció en els negocis es jutgi ja independentment de la resta de la causa

Acusa el president de l'entitat, el seu cercle de confiança i els responsables de Publicis i Zenith

zentauroepp38976648 former international monetary fund chief rodrigo rato leaves171201162443

zentauroepp38976648 former international monetary fund chief rodrigo rato leaves171201162443 / SUSANA VERA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Hi ha vegades que als jutges d’instrucció cal atiar-los perquè actuïn. En el ‘cas Rato’ s’han repetit els arxivaments de certes peces acordades pel magistrat Antonio Serrano-Arnal, després revocats per l’Audiència Provincial de Madrid. Ara la Fiscalia Anticorrupció l’insta que es jutgi per separat de la resta de la causa l’exvicepresident del Govern Rodrigo Rato pel cobrament de més de 835.000 euros en comissions amb els contractes de publicitat subscrits per Bankia sota la seva presidència. 

La fiscal Elena Lorente considera que aquests fets són constitutius d’un delicte de corrupció en els negocis que pot ser jutjat per separat de la resta del cas. Per això ha sol·licitat al Jutjat d’Instrucció número 31 de Madrid que doni per conclosa la instrucció d’aquesta peça separada de la investigació sobre el presumpte origen il·lícit del patrimoni de Rato, per procedir a jutjar els contractes de publicitat firmats entre el 2010 i el 2011 per Bankia i per als quals entén que hi ha indicis que Rato va cobrar "comissions sense justificació" a través de la seva societat Kradonara 2001.

Segons l’escrit, aquestes comissions van ser abonades per Zenith Media i Publicis Comunicación España, totes dues del grup MultiMarket Services Spain Holdings, a Albisa Inversiones i Assessorament, del també imputat Alberto Portuondo. Rato el va introduir a Caja Madrid el gener del 2012 i va participar activament en el procés de selecció dels concursos de publicitat de l’entitat, especialment, per difondre la marca Bankia i la seva sortida a borsa. Per a les dues campanyes es va elegir Zenith i Publicis.

Portuondo mantenia relació des del 2008 amb Miguel Ángel Montero, administrador de Rato des de fa dècades i a qui també va introduir a Caja Madrid durant la seva presidència. A més d’ells, també van col·laborar amb l’exministre del PP la seva secretària personal, Teresa Arellano, i el seu amic i home de confiança, José Manuel Fernández Norniella, a qui va nomenar vicepresident de l’entitat.

Grup de pressió

Notícies relacionades

"Tots van constituir un autèntic grup de pressió dins de l’entitat financera actuant com a nucli dur a les ordres i en benefici últim de Rodrigo Rato", afirma la fiscal en el seu escrit, en què precisa que Kradonara va ingressar comissions emmascarades com a prestació de serveis de 474.416 euros en l’exercici del 2011 i 360.608, el 2012.

La fiscalia també demana jutjar els responsables de Publicis Miguel Ángel Furones, Francisco Xavier Olazábal, Sagario Bua i Fabrizio Bini, i de Zenith Sergio Lorca, Fernando Rodríguez, María Cándida Rodríguez i Santiago Álvarez del Manzano, ja que entén que tots eren coneixedors de la irregular finalitat de les comissions pagades a Albisa.