La Fed puja un quart de punt més els tipus d'interès

Preveu que l'any es tancarà amb quatre pujades

El president de la Reserva Federal nord-americana, Jerome Powell.

El president de la Reserva Federal nord-americana, Jerome Powell. / AP / CAROLYN KASTER

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La Reserva Federal dels Estats Units ha anunciat aquest dimecres la pujada per segona vegada aquest any dels tipus d’interès un quart de punt, cosa que els col·loca entre el 1.75 i el 2%. A més, reafirmant les bones perspectives econòmiques i una política més agressiva, el banc central nord-americà preveu que hi haurà dues pujades més aquest any, fins a un total de quatre.

Cal remuntar-se fins al 2006, abans de la crisi i la gran recessió, per trobar l’últim any en què hi va haver quatre pujades de tipus als EUA. La d’aquest dimecres és la setena des que es va començar a abandonar la política extraordinària d’estímuls a finals del 2015.  

Notícies relacionades

La pujada anunciada aquest dimarts era esperada. Amb l’atur en el seu nivell més baix des del 2000, la inflació pujant al nivell preferit de la Fed i el creixement econòmic que ara el banc central nord-americà ja defineix de "sòlid" en lloc de com a "moderat", el banc central nord-americà està guanyant terreny per tenir marge d’actuació en cas que esclati una altra bombolla o sobrevingui una altra crisi econòmica. I la seva actualització de perspectives econòmiques, presentada també aquest dimecres, dona suport al camí traçat de pujades, tot i que no hi ha grans canvis en aquestes perspectives. La de creixement del PIB per a aquest any puja una dècima fins al 2,8% i la de taxa d’atur millora en dues dècimes fins a calcular que acabarà el 2018 al 3,6%.

La decisió d’aquest dimecres i l’anunci sobre el pla de pujades per al 2018 no vol dir que no hi hagi riscos que puguin alterar les coses. La Fed té al seu mirall retrovisor les ràfegues d’inestabilitat política en països de la Unió Europea com Itàlia. Però, sobretot, sobre l’economia global plana ara l’amenaça que s’obrin diverses guerres comercials després de la decisió de Donald Trump d’imposar aranzels a diversos socis comercials com la Unió Europea, el Canadà i la Xina.