A l'abril

El comerç minorista acumula quatre mesos de desacceleració

Les últimes dades de l'INE mostren un increment de les vendes a l'abril d'un 0,5% interanual, 1,1 punts menys que al març

Catalunya va ser la tercera comunitat autònoma que va registrar més descensos, amb un retrocés d'un 1%

comercio

comercio

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les vendes del comerç minorista van acumular a l’abril quatre mesos seguits de desacceleracions en el creixement i es van situar en un increment d’un 0,5% interanual, eliminats els efectes estacionals. Així ho mostren les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) publicades aquest dimecres, que també revelen que Catalunya va ser una de les comunitats autònomes més perjudicades. La facturació de la vendes al detall al territori català van descendirun 1% i va ser la tercera autonomia amb pitjors números.

La facturació del comerç al detall al conjunt d’Espanya no ha deixat de perdre pistonada des del primer mes de l’any, quan va experimentar un creixement d’un2,2% interanual, sense per això trencar una ratxa de sis mesos en positiu. Des del gener l’increment de les seves vendes s’ha anat desaccelerant i a l’abril es va perdre un punt respecte al març.

En la variació mensual, és a dir, comparant les vendes de l’abril respecte a les de març, es va registrar un retrocés d’un 0,3%, davant l’augment del 0,3% aconseguit el mes anterior i al repunt del 0,8% d’un any abans.

Per la seva part, l’ocupació al sector del comerç minorista va augmentar un 0,8% a l’abril respecte al mateix mes del 2017, dues dècimes menys que al març. Amb aquest avenç s’encadenen ja 48 mesos consecutius d’ascensos interanuals de l’ocupació al sector.

Grans i petites cadenes eleven les seves vendes

Per modes de distribució, les grans petites cadenes van elevar les seves vendes a l’abril un 2% i un 0,5%, respectivament, en la comparativa interanual. Pitjors registres van tenir les empreses unilocalizadas i les grans superifícies, amb retrocessos d’un 1,8% i un 0,2%, respectivament.

Els béns d’alimentació van ser els que més increment en la facturació van experimentar, amb una alça interanual d’un 0,8%, davant el descens de la categoria 'Resto', que inclou equips personals o equip de la llar, que va ser d’un 0,2%. 

L’ascens dels carburants es va notar en les xifres de l’índex general, ja que, descomptant l’efecte de les estacions de servei, el creixement interanual de l’abril va passar del 0,5% al 0,2%.

Catalunya, en números negatius

A l’abril la facturació del comerç minorista va pujar en termes interanuals en 12 comunitats autònomes i va baixar a Castella i Lleó (-1,6%); Cantàbria (-1,4%); Catalunya (-1%); Comunitat Valenciana (-0,7%), i Múrcia (-0,2%).

L’avenç més gran el va experimentar Madrid (+3,3%), seguit d’Aragó (+3,1%), el País Basc (+2,5%) i Castella-la Manxa (+1,7%). Els increments més baixos van correspondre a les Balears (+0,1%) i Extremadura (+0,3%).

Un sector que encadena 48 mesos creant ocupació

L’ocupació al sector del comerç minorista va augmentar un 0,8% a l’abril respecte al mateix mes del 2017, dues dècimes menys que al març. Amb aquest avenç s’encadenen ja 48 mesos consecutius d’ascensos interanuals de l’ocupació.

Notícies relacionades

L’ocupació va augmentar en tots els modes de distribució, tret de les empreses unilocalizadas, que la van retallar un 0,2%. El repunt més gran de l’ocupació va correspondre a les grans cadenes, que van augmentar l’ocupació un 2,7%, i a les petites cadenes (+0,9%). Per la seva part, les grans superfícies van elevar les plantilles un 0,6% interanual.

Per comunitats autònomes, l’ocupació al comerç minorista es va incrementar en 15 comunitats i va baixar a Andalusia (-0,7%) i Castella-la Manxa (-0,4%). Els repunts més grans es van donar a Astúries (+4,1%), les Balears (+2,9%) i les Canàries (+2,4%).