LES SEQÜELES DEL 'DIESELGATE'

Els EUA imputen l'expresident de Volkswagen pel 'dieselgate'

La justícia nord-americana acusa Martin Winterkorn de conspiració i frau i demana un màxim de 25 anys de presó per permetre el trucatge de 600.000 automòbils

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El procediment judicial contra l'escàndol de Volkswagen per la manipulació de fins a 11 milions de vehicles ha arribat al nivell més alt. Aquest dijous el govern dels Estats Units va assenyalar l'expresident de la junta directiva del gegant automobilístic alemany, Martin Winterkorn, el qual s'acusa de ser coneixedor de la conspiració i el frau que es va perpetrar amb l'anomenat‘dieselgate'.

Als 70 anys, Winterkorn va ser acusat per un tribunal de Michigan d'haver liderat un pla "per eludir els requisits d'emissions de vehicles dièsel», un trucatge il·legal dels motors per enganyar les agències reguladores i els seus clients que alsEstats Units va arribar a afectar prop de 600.000 automòbils.

25 anys de presó afectats

Amb la imputació de Winterkorn la investigació arriba al punt més alt de la cúpula del fabricant alemany, una acusació de pes que queda plasmada en les severes paraules del fiscal general nord-americà, Jeff Sessions. «Qualsevol que intenti enganyar els Estats Units en pagarà un preu alt», va assegurar. L'expresident de Volkswagen s'enfrontarà a una pena de fins a 25 anys de presó i a una multa de fins a 275.000 dòlars, el màxim que permet el Codi Penal.

Encara que l'acusació formal contra Winterkorn es va presentar el març passat no s'ha fet pública fins ara.

La justícia nord-americana acusa directament l'exdirectiu de Volkswagen d'haver violat la Llei d'aire net, dissenyada per l'administració Obama per controlar els nivells de contaminació, entre el maig del 2006 i el novembre del 2015. Durant tot aquell temps el gegant automobilístic teutó es va servir d'un programari especial que permetia als vehicles dièsel de la companyia emetre més emissions contaminants de les permeses per la llei i esquivar els controls sense ser detectats.

Continuar amb el frau

Els fiscals assumeixen que Winterkorn va ser informat de la manipulació dels nivellsd'òxid nitrogen el maig del 2014 i el juliol del 2015 però que, tot i això, va accedir al costat d'altres executius a "continuar perpetrant el frau» i mantenir aquestes pràctiques il·legals en silenci. En la investigació també se l'assenyala per les sospites de manipulació de mercat, una acusació que es refereix al fet d'haver-ne informat els accionistes de l'empresa massa tard, una cosa que els hauria causat pèrdues de milers de milions d'euros.

Poc després, el setembre d'aquell mateix any, l'escàndol del ‘dieselgate' va ser destapat, Winterkorn va dimitir i va remarcar que no coneixia l'escàndol, una cosa que ha mantingut fins ara. El tribunal de Michigan també ha assenyalat cinc directius més de Volkswagen per «haver comès frau de forma deliberada».

Denúncia limitada

Notícies relacionades

Tanmateix, Winterkorn es troba actualment lliure a Alemanya, una cosa que en dificulta l'extradició perquè comparegui davant de la justícia nord-americana i que limita els efectes pràctics de la denúncia. Encara que Volkswagen ha reiterat la seva voluntat de cooperar amb les autoritats judicials no ha volgut comentar aquest cas concret del seu antic president.

La de Winterkorn és la novena acusació contra alts càrrecs de Volkswagen als Estats Units, on la companyia ja ha pagat multes de fins a 25.000 milions d'euros. Dos més, James Liang i Oliver Schmidt, ja han estat sentenciats a tres i set anys de presó, respectivament. Tanmateix, la justícia europea ha estat més laxa. Malgrat haver-ho donat per superat, el ‘dieselgate' continua perseguint la directiva del fabricant automobilístic més poderós del món.