RECLAMACIÓ JUDICIAL

L'Audiència de Barcelona dona la raó a Volkswagen en el 'dieselgate'

El tribunal estima un recurs del grup contra el pagament d'una compensació al propietari d'un cotxe trucat

dieselgate

dieselgate / Fabian Bimmer

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

El grup Volkswagen continua lliurant una intensa batalla judicial peldieselgate.L'Audiència Provincial de Barcelona acaba de donar la raó a la marca alemanya en estimar un recurs que deixa sense compensació el propietari d'un dels 600.000 vehicles amb el motor trucat que van ser venuts a Espanya.

La decisió de l'Audiència Provincial parteix de la base que hi va haver una manipulació del motor del Volkswagen Tiguan que va comprar el demandant el 2013 mitjançant la instal·lació d'un programari «a fi d'alterar els resultats de les proves d'homologació optimitzant les emissions d'òxid de nitrogen», una cosa que considera que va en contra de la bona fe necessària en un contracte de compravenda. L'Audiència de Barcelona fa seu l'argument esgrimit per l'Audiència de Valladolid en una altra resolució anterior peldieselgate.

Tanmateix, la nova sentència considera que el demandant «no ha acreditat la realitat dels danys que reclama", que es basaven en l'afectació dels components del motor i la pèrdua de valor de venda del vehicle al mercat d'ocasió, un mal que la decisió considera «hipotètic i futur». 

Valor del vehicle

«La quantificació realitzada es fonamenta en meres hipòtesis que poden no ocórrer en la possible data de venda efectiva del vehicle, esdeveniment del qual es desconeix si tindrà lloc i quan», indiquen els magistrats de l'Audiència de Barcelona. Afegeix, a més, que «no s'ha acreditat que els vehicles afectats del grup Volkswagen, passats els primers mesos d'haver-se publicat la notícia deldieselgate, hagin tingut una depreciació efectiva del seu valor al mercat».

El tribunal de Barcelona s'alinea amb els pronunciaments de les audiències provincials de Valladolid, València, Saragossa, Balears i Burgos, que també han denegat el pagament de compensacions a propietaris de vehicles manipulats. 

La decisió revoca una sentència del Jutjat de Primera Instància número 8 de Barcelona que havia condemnat Volkswagen Barcelona i Volkswagen Audi Espanya a pagar 2.284 euros al propietari d'un vehicle afectat peldieselgateen concepte de compensació per pèrdua de valor i per danys morals.     

Plets pendents

Notícies relacionades

Malgrat les decisions a favor, en bona part, dels recursos resolts en les audiències provincials, la batalla judicial a Espanya està lluny d'acabar. Un jutge de Manacor (Mallorca) va condemnar a final del 2017 Volkswagen a tornar a un client els 19.378 euros que va pagar per un Skoda Yeti amb motor manipulat el 2012. 

A Madrid, el Jutjat Mercantil número 1 acaba d'admetre a tràmit una demanda col·lectiva de 7.500 afectats que reclamen més de 22 milions d'euros. A més, l'Agrupació d'Afectats per Volkswagen segueix endavant amb la reclamació d'uns 1.500 propietaris de cotxes del grup davant de l'Audiència Nacional, que va demanar a 12 bufets d'advocats que centralitzessin les demandes existents.