NEGOCIACIÓ SOBRE ELS COMPTES

El PNB es planteja no tombar els Pressupostos encara que el 155 segueixi en vigor

Els bascos s'inclinen per no recolzar les esmenes a la totalitat dels comptes i guanyar temps

Andalusia i Aragó defensen pactar el nou finançament autonòmic sense esperar Catalunya

undefined41054686 madrid 23 11 2017 pleno del congreso de los diputados  en la180418115350

undefined41054686 madrid 23 11 2017 pleno del congreso de los diputados en la180418115350 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Patricia Martín

El PNB es planteja permetre que els Pressupostos generals de l'Estat Pressupostos generals de l'Estat(PGE) es tramitin, a l'espera de veure com evoluciona la situació a Catalunya i si s'aixeca l'article 155 de la Constitució o no, denunciat pels nacionalistes bascos com una “agressió”. La primera votació fonamental dels comptes de Mariano Rajoy tindrà lloc el 26 d'abril vinent, quan es decidirà sobre les esmenes a la totalitat registrades per altres partits, com el PSOE i Podem. Els penabistes estudien votar en contra dels vetos de l'oposició, cosa que permetria que el projecte de Pressupostos pogués continuar la tramitació per tal de donar temps que s'aclareixin els interrogants sobre la investidura catalana.

Els calendaris dels dos processos s'aproximen. El 22 de maig s'esgota el termini perquè el Parlament investeixi un president o es convoquin novament eleccions. La votació sobre el dictamen de la Comissió de Pressupostos, la primera vegada que el ple del Congrés es pronunciarà sobre els comptes del 2018 en si mateixos, tindrà lloc la segona meitat d'aquell mes.

Aquesta circumstància permetria al PNB rebutjar la setmana que ve les esmenes a la totalitat, però al mateix temps avisar que això no significa que recolzin Rajoy. “Podem votar en contra de les esmenes a la totalitat i després votar en contra dels Pressupostos”, adverteixen fonts del grup parlamentari basc.

Pastanaga, no garrotada

En aquest escenari incert, els penabistes reclamen a l'Executiu que no “posi obstacles polítics” a l'arrencada de la legislatura catalana. “Ha arribat el moment de la pastanaga i de guardar el bastó”, ha dit aquest dimecres el president del PNB, Antoni Ortuzar, a la cadena Ser. El dirigent basc, que manté “contactes freqüents” amb els partits independentistes, s'ha mostrat convençut que abans que expiri el termini per dissoldre el Parlament i cridar a les urnes hi haurà un candidat a la investidura lliure de càrregues judicials, cosa que permetria aixecar el 155.

Notícies relacionades

En aquest supòsit, ha anticipat que el seu partit “farà tot el que tingui a l'abast perquè hi hagi estabilitat a Espanya”, en referència als Pressupostos, fins i tot admetent que els genera “incomoditat” que es “descarregui” aquesta tasca en la seva formació política, que només té cinc diputats. Fonts del partit nacionalista són cautes i insisteixen que “tots els escenaris estan oberts” i “poden passar moltes coses”, fins i tot que s'entrevegi el final de la intervenció catalana i finalment el PNB no recolzi els comptes, si no arriba a un acord que, en paraules d'Ortuzar, “tingui prou bondats per a Euskadi”.

A aquests dos processos, els Pressupostos al Congrés i la investidura catalana al Parlament, se'ls uniran les negociacions per aconseguir un nou model de finançament autonòmic. Rajoy ha rebut aquest dimecres a la Moncloa els presidents d'Andalusia, Susana Díaz, i Aragó, Javier Lambán, a qui ha avançat que convocarà “immediatament” les comunitats, a través del Consell de Política Fiscal i Financera, per abordar aquest possible pacte. L'organisme es reunirà, en principi, durant la segona meitat de maig. Els dos mandataris autonòmics socialistes han defensat després de la trobada amb el cap de l'Executiu que el nou model de finançament no té per què esperar que Catalunya compti amb un Govern.