Pel cas 'dieselgate'

Admesa a tràmit la demanda de l'OCU contra Volkswagen

L'associació reclama més de 22 milions d'euros en indemnitzacions per als afectats

zentauroepp41841268 diesel180130204348

zentauroepp41841268 diesel180130204348 / THOMAS KIENZLE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutjat mercantil número u de Madrid ha admès a tràmit la demanda interposada el mes de juny passat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) contra la companyia automobilística Volkswagen pel cas del 'software' que alterava les emissions d'òxid de nitrogen d'alguns dièsel.

Tal com informa l'OCU, l'entitat va presentar el 15 de juny una acció judicial col·lectiva que representa més de 7.500 afectats a Espanya, "després d'intentar un acte de conciliació previ al qual Volkswagen ni tan sols va acudir". L'OCU exigeix més de 22 milions d'euros en indemnitzacions per als afectats, a raó de 3.000 euros per persona en concepte de danys i perjudicis. Les demandes presentades per aquest mateix cas a Bèlgica, Itàlia i Portugal també han sigut admeses a tràmit.

L'organització apunta que Volkswagen va reconèixer al seu dia que va manipular el resultat de les emissions contaminants i, per tant, segons l'entitat, "ha de compensar econòmicament els consumidors afectats, tal com fa als EUA". En aquest país, la companyia ha acordat pagar entre 4.070 i 8.140 euros per afectat.

Segons el que determina l'Agència de Protecció Ambiental nord-americana (EPA), Volkswagen va utilitzar un 'software' per alterar els resultats de les seves emissions en els assajos d'homologació. En realitat, en la conducció normal en la carretera els vehicles podien excedir fins a 40 vegades el que l'empresa certificava.

Notícies relacionades

L'OCU subratlla que més d'un any després que iniciés accions contra el grup Volkswagen-Audi Espanya, la companyia "segueix mantenint la seva negativa a indemnitzar els afectats". Segons l'entitat, per a aquest fabricant "els seus clients a Europa no tenen els mateixos drets que els que tenen els consumidors nord-americans".

El Parlament Europeu, per la seva part, segons ha informat l'OCU, ha optat per recolzar els ciutadans, declarant que tots els consumidors afectats per l'escàndol del 'dieselgate' haurien de ser compensats financerament.