política monetària

La Reserva Federal apuja els tipus d'interès un quart de punt

Justifica que les perspectives econòmiques s'han incrementat en els últims mesos

zentauroepp40791991 powell171102210311

zentauroepp40791991 powell171102210311 / CARLOS BARRIA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Reserva Federal dels EUA ha elevat els tipus d'interès en un quart de punt i situa les taxes del preu del diner en un rang d'entre l'1,5% i l'1,75%, tal com havien previst els mercats. Ho argumenta amb la idea que les perspectives econòmiques s'han reforçat en els últims mesos.

La pujada adoptada aquest dimecres es produeix després de cinc increments des del desembre del 2015, quan el banc central nord-americà va voler tancar la crisi financera que va esclatar el 2008. Des d'aleshores, el ritme de pujada de tipus ha sigut gradual, però s'ha anat accelerant en els últims mesos. La perspectiva és que la velocitat es mantingui amb Jerome Powell com a nou president de la Fed, obligat en el seu mandat a mantenir l'equilibri entre una inflació controlada i una política monetària que eviti un sobreescalfament de l'economia.

Notícies relacionades

La intenció de la Reserva Federal és apujar els tipus fins a en tres ocasions el 2018, de manera que acabin l'exercici consolidats per sobre del 2%. No obstant, els mercats temen que puguin aprovar-se fins a quatre increments, si els preus s'acceleren com a conseqüència d'un mercat laboral en plena ocupació i una expansió econòmica accelerada per la reforma fiscal que acaba d'entrar en vigor.

Fins a en quatre ocasions a l'any, la Reserva Federal publica les seves perspectives sobre creixement del PIB, evolució de la inflació, creixement del mercat laboral i càlculs sobre les alces de tipus. Avui, serà un d'aquests dies.