Reivindicació popular

La marea pensionista ocupa el centre de Barcelona

Més de 30.000 persones es manifesten a la capital catalana a favor d'un debat públic sobre les pensions

pensionistas-cotrina

pensionistas-cotrina / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Xifres al marge, la Marea Pensionista ha ocupat aquest matí el centre de Barcelona amb la seva reivindicació d'unes pensions dignes i contra la pèrdua del poder adquisitiu de les prestacions que reben els jubilats a Espanya. Unes 30.000 persones segons els càlculs de la Guàrdia Urbana i unes 100.000 segons les xifres de l'organització, han participat en la manifestació convocada aquest dissabte per aquest col·lectiu, com ha passat en altres ciutats espanyoles. Des de la seu de la Delegació del Govern a Catalunya, situada al carrer Mallorca amb Llúria, on ha arribat la capçalera de la manifestació, fins a l'edifici d'El Corte Inglés, a la ronda de Sant Pere, s'han acumulat els manifestants, darrere una pancarta amb el lema No al Pacte de Toledo.No al Pacte de Toledo

Domiciano Sandoval, líder del moviment pensionista, justificava la convocatòria de la protesta perquè "estan en joc no només les pensions dels actuals jubilats, sinó també dels pensionistes del futur".  Així mateix, ha posat de manifest que "el sistema públic de pensions espanyol és el millor del món perquè és un sistema solidari intergeneracionalment, i el que volen fer és carregar-se'l per entregar-lo a la banca i que aquesta el gestioni". Amb aquesta posició de rebuig als plantejaments de reajustament del sistema, els pensionistes han cridat consignes com: "Mans enlaire, això és un atracament". Els manifestants han llançat consignes contra el Govern de Mariano Rajoy i han defensat la convocatòria d'una vaga general, seguint el camí marcat pel moviment feminista.

Més enllà dels pensionistes

Notícies relacionades

Els líders de CCOO i la UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament, han destacat que aquesta mobilització "va més enllà dels pensionistes i els jubilats", ja que està en joc el futur del sistema de pensions, i han reclamat la derogació de la reforma laboral impulsada pel PP per garantir els ingressos que necessiten les arques de la Seguretat Social. No obstant, el col·lectiu pensionista ha llançat una crítica contra els sindicats al destacar en la seva al·locució final que el moviment sindical "s'ha oblidat del carrer". De la mateixa manera, ha rebutjat el paper d'alguns partits d'esquerra al comentar: "¿Si el carrer és d'esquerres, per què tenim un govern de dretes?", s'ha preguntat Sandoval. 

Davant la Delegació del Govern, els pensionistes han llegit un manifest de la Coordinadora Estatal en Defensa del Sistema Públic de Pensions en què se sosté que les "pensions són un dret", i en conseqüència s'exigeixen pensions dignes i que s'obri un debat en la societat sobre el sosteniment de les pensions públiques. "Volem debats al Parlament", ha plantejant un dels portaveus de la coordinadora. Els convocants han insistit que en aquesta ocasió "no s'acceptarà que s'apedaci el sistema de pensions ni es posi en qüestió la pervivència del sistema". A més, han exigit la derogació de la reforma laboral.