Un jutge anul·la l'alta a un mosso encara malalt tot i que se li va canviar la funció

El tribunal conclou que la mútua va donar l'alta a l'agent de manera "indeguda"

lainz42353838 mossos dron en suaqueda180301161716

lainz42353838 mossos dron en suaqueda180301161716

3
Es llegeix en minuts

Un jutge de Barcelona ha donat la raó a un agent dels Mossos d'Esquadra i ha conclòs que, si no està plenament recuperat, la mútua no li pot donar l'alta mèdica condicionada al fet que l'administració el recol·loqui a un lloc adaptat sense arma o passi a segona activitat.

En una sentència, a la qual ha tingut accés Efe, el titular del Jutjat Social número 8 de Barcelona declara "indeguda" l'alta mèdica que la mútua Asepeyo va donar el juliol del 2017 a un agent dels Mossos, malgrat que encara seguia un tractament psiquiàtric per un quadro d'estrès i ansietat pel qual estava de baixa des del desembre del 2016.

"L'alta mèdica emesa per la mútua constitueix una anomalia jurídica, ja que la seva emissió no obeeix a una curació efectiva o a una proposta d'incapacitat permanent, sinó a una suposada aptitud per a una segona activitat o per a una recol·locació de plaça laboral adaptada sense arma", remarca el jutge.

Alta condicionada

A la sentència, el jutge afirma que "la noció d''alta condicionada' és aliena" a l'actual ordenament jurídic: "És a dir, l'alta mèdica no es pot subordinar a les futures decisions que pugui emprendre l'empresa en matèria d'adaptació del lloc de treball, encara que es tracti d'una administració".

"El fet que reglamentàriament es puguin preveure determinades adaptacions del lloc de treball en cas d'incapacitat temporal (si bé aquest jutjador no és capaç de detectar-les en cap norma) no pot condicionar el significat ontològic de l'alta mèdica, sota risc de pervertir el seu propi règim jurídic", raona el jutge.

Assistència sanitària

Pel magistrat, és "inqüestionable" que quan el mosso, assessorat pels serveis jurídics del sindicat USPAC, va rebre l'alta mèdica seguia necessitant assistència sanitària de tipus farmacològic, tractament psiquiàtric i suport psicològic, segons es desprèn dels informes psiquiàtrics de la mateixa mútua Asepeyo i de l'Hospital del Mar.

De fet, segons la sentència, quan el mosso va obtenir l'alta mèdica, el servei de vigilància de Salut Laboral de la Generalitat va valorar que l'agent "no estava en les condicions idònies per exercir les tasques inherents al seu lloc de treball", i per tant era necessària una "adaptació", fins al punt que es va acordar que no faria cap feina nocturna durant sis mesos i no portaria armes de foc.

"Amb independència de l'adaptació proposada, el servei de vigilància de Salut Laboral va concloure que l'actor (el mosso) no podia fer les tasques inherents al seu lloc de treball, corol·lari revelador que seguia incapacitat per al lloc de treball que desenvolupava", subratlla la sentència.

Per aquest motiu, el jutge conclou que l'alta mèdica emesa per la mútua Asepeyo no va ser ajustada a legalitat, ja que el mosso encara no havia recuperat la capacitat funcional, i per tant acorda la seva revocació.

En concret, el jutge detalla que el mosso no havia experimentat cap "millora significativa" quan va rebre l'alta, com es desprèn "inequívocament" dels informes psiquiàtrics, que van acordar mantenir-li la mateixa pauta farmacològica i que seguís rebent atenció psiquiàtrica i psicològica.

Segons la sentència, va ser el pèrit de la mútua el que va arribar a la conslusió que el mosso, malgrat que presentava una simptomatologia ansiosa depressiva lleu, havia recuperat les aptituds per fer la seva activitat laboral de manera "competitiva i continuada", si bé aquesta conclusió no quadra amb els informes emesos per la mateixa mútua i els que va elaborar l'Hospital del Mar.

A més de portar a judici la mútua per donar-li l'alta quan encara no estava capacitat per treballar, el mosso va iniciar l'agost del 2017 un procés d'incapacitat temporal per depressió.

En un comunicat, el sindicat USPAC, que va prestar suport jurídic al mosso, ha celebrat la resolució judicial i ha denunciat que la mútua Asepeyo, amb el suport de la Direcció General de la Policia, va actuar d'aquesta manera per deixar de satisfer la cobertura de l'agent, i va deixar de seguir pagant-li la baixa al ser reincorporat en un altre lloc de treball, sense dret a ser indemnitzat per incapacitat parcial o incórrer en la incapacitat permanent total.

Notícies relacionades

La USPAC ha denunciat la "il·legalitat flagrant" que suposen aquest tipus d'"altes condicionades" a la segona activitat o a l'adaptació del lloc de treball, ja que l'agent va haver de demanar la baixa per la Seguretat Social per malaltia comuna, amb la pèrdua adquisitiva que això comporta.

Per aquest motiu, la USPAC ha exigit a la Generalitat que liquidi el contracte amb la mútua Asepeyo "per la seva mala praxi continuada en perjudici dels agents dels Mossos d'Esquadra".