Rajoy "no presentarà cops d'efecte" en el debat sobre pensions al Congrés

El ple va ser proposat pel president del Govern després de les protestes dels pensionistes

undefined42236549 madrid 21 02 2018 pleno del congreso  sesi n de control al g180221104524

undefined42236549 madrid 21 02 2018 pleno del congreso sesi n de control al g180221104524 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Apujar o no les pensions al mateix ritme que ho fan els preus: aquesta és la qüestió que centrarà el debat parlamentari d’avui, al qual Mariano Rajoy va per pròpia iniciativa per frenar les protestes de milers de jubilats al carrer que l’acusen d’abocar-los a la pobresa. No obstant, el president del Govern buscarà l’efecte bumerang per posar l’oposició en el dilema que digui com vol finançar una revalorització superior al 0,25% que s’ha generalitzat des de la reforma de l’any 2013 i que ara demanen que es derogui.

L’oposició sí que té resposta a aquesta qüestió, però fins ara han sigut derrotades per l’aliança entre el PP i Ciutadans. L’últim exemple va tenir lloc ahir a la Mesa del Congrés, quan els dos grups van recolzar el veto de l’Executiu a una proposició de llei de Podem per derogar la reforma, que, a més a més, preveu una retallada de les futures pensions quan el gener de l’any 2019 entri en vigor l’anomenat factor de sostenibilitat.

Malgrat l’interès mediàtic que ha despertat el debat d’avui al Congrés, després d’un any de paràlisi política del Pacte de Toledo, la paradoxa és que ningú espera un resultat tangible. En vigílies que el Govern aprovi el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a aquest any, l’oposició exigirà a Rajoy  que apugi les pensions, si més no aquest any, més del 0,25% perquè el creixement de l’economia ho permet.

Pedro Sánchez, que no participarà en el cara a cara amb Rajoy, al no ser diputat, va anunciar davant el Grup Parlamentari socialista algunes de les propostes que estudia el seu partit, com és la de millorar les cotitzacions de les mares treballadores per compensar la bretxa que deixa la maternitat en salaris i en pensions. El PSOE ha quanificat la pujada per a aquest any en l’1,6%.

Carles Campuzano (PDECat) i Aitor Esteban (PNB) exigiran retornar al model anterior a la reforma, que és vincular la revalorització a l’IPC, que el mes de febrer va pujar a l’1,1%. «Aquest ple donarà poc o gens de si», va avançar Esteban després de criticar que el model de debat, sol·licitat per Rajoy, impedeix votar resolucions que obliguin el Govern.

Per aquesta mateixa raó, per a Campuzano aquest debat no serà «transcendental», encara que s’evidenciarà que hi ha una majoria al Congrés que vol tornar a vincular les pensions als preus, si més no aquest any. Per al portaveu del PDECat, «és possible fer front a aquest increment de preus i serà imprescindible acordar una nova fórmula amb vocació de consens, igual que n’hi va haver el 1995, quan es van vincular les pensions a l’IPC».

Notícies relacionades

LES PREGUNTES DEL PRESIDENT / Rajoy, per tant, contraatacarà l’oposició amb la pregunta de com pretenen finançar les seves queixes. Segons l’escrit de veto a la proposta de Podem, el Govern xifra en 2.175,26 milions la despesa que suposaria només el 2018 posar en marxa aquesta mesura. A més a més, assegura que totes les propostes de l’oposició amb les pensions haurien comportat una despesa d’uns 90.000 milions d’euros.

Tant fonts governamentals com del PP van assegurar ahir que Rajoy no presentarà «ocurrències» ni cops d’efecte. El cap de l’Executiu buscarà posar l’oposició davant el mirall i centrar el debat en la sostenibilitat de la Seguretat Social amb qüestions com quantes pensions es paguen, quina és la despesa o com es pagaran. I reiterarà que el dany als pensionistes va començar en el mandat de Jose Luis Rodríguez Zapatero, quan va congelar les pensions l’any 2011.