FACTURA DE LA LLUM

El preu de l'electricitat es desploma i marca un mínim anual

La borrasca 'Félix' permet una caiguda de les tarifes del 76% gràcies al fort vent

2
Es llegeix en minuts

El preu de l'electricitat marcarà aquest diumenge el seu nivell més baix de l'any, amb una mitjana per al dia 11 de març de 7,64 euros per megawatt hora (MWh), segons dades recollides per Europa Press a partir de l'operador del mercat ibèric, Omie. Aquest preu representa una caiguda de més del 76% respecte als 31,96 euros per MWh de mitjana marcats per a aquest dissabte i iguala així el nivell de 7,64 euros per MWh de mitjana que es va registrar el primer dia del 2018.

D'aquesta manera, juntament amb el dia 1 de gener, el preu delpoolde demà serà el nivell més baix marcat des del dia 8 de maig del 2016, quan la mitjana diària va ser de 5,46 euros per MWh. Així, Espanya marcarà demà el preu delpoolmés baix de tot Europa, juntament amb Portugal, molt per sota del preu de països com França (27 euros per MWh), Alemanya (29 euros per MWh) o el Regne Unit (60 euros per MWh).

La demanda prevista per dilluns puja a 541 gigawatts hora (GWh), per sobre dels 483 GWh de la jornada d'avui, segons dades d'Omie.

La borrasca 'Félix'

La participació de les renovables, especialment l'eòlica, en la generació, que cobrirà en alguns moments al voltant del 50%, és una de les causes principals d'aquest abaratiment en el mercat majorista de l'electricitat, també conegut com a pool. L'entrada de la borrasca Félix a la península IbèricaFélix donarà aquest gran protagonisme en la generació a l'eòlica i també a la hidràulica.

L'hora més cara per demà serà a les deu de la nit, quan el mercat majorista arribarà als 20,36 euros per MWh, mentre que la més barata es donarà entre les set i les nou hores del matí, amb 3 euros per MWh.

Fixació del preu

El mercat majorista, també conegut com apool, funciona de forma marginalista, de manera que les tecnologies hi entren per ordre de cost i l'última d'elles a participar-hi, la més cara, marca el preu per al conjunt.

Els preus horaris s'apliquen als consumidors domèstics que disposin de comptadorsintel·ligentsi tarifació per hores, entre els quals hi ha els usuaris que tenen contractat el Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC) i disposen d'aquests aparells.

Notícies relacionades

El preu majorista de l'electricitat té un pes pròxim al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i gairebé el 25% restant, a l'IVA i a l'Impost d'Electricitat.

El Govern ha congelat per al 2018 els peatges i càrrecs elèctrics amb què els consumidors sufraguen els costos regulats. Per la seva part, els preus diaris del mercat majorista es fixen amb un dia d'antelació, al voltant del migdia.