PROTESTES DELS JUBILATS

Els pensionistes criden "lladre" al Govern per retallar-los la pensió

L'oposició s'uneix al Pacte de Toledo per reclamar una revalorització d'acord amb l'índex de preus

zentauroepp42351366 madrid 01 03 2018 economia concentracion de pensionistas fr180301120447 / DAVID CASTRO

zentauroepp42351366 madrid  01 03 2018 economia concentracion de pensionistas fr180301120447
zentauroepp42351398 madrid  01 03 2018 economia concentracion de pensionistas fr180301120342
zentauroepp42351374 madrid  01 03 2018 economia concentracion de pensionistas fr180301120435
zentauroepp42351388 madrid  01 03 2018 economia concentracion de pensionistas fr180301120427

/

2
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa

Milers de jubilats al carrer reclamant pensions dignes i l’oposició al Congrés presentant propostes per acabar amb la gairebé simbòlica pujada del 0,25%, han format una combinació imparable que ha forçat Mariano Rajoy a demanar un debat monogràfic sobre el tema. Aquesta conjunció d’interessos es va alinear ahir amb el revés sofert pel PP al Pacte de Toledo i el governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, que per donar suport al Govern  popular va justificar l’escassa quantia de les pensions en què gran part de les persones grans té un habitatge propi.

Després d’un any de paràlisi, les pensions han tornat a l’agenda política impulsades per la mobilització social. De moment, el debat se centra en aspectes parcials, però no menors, com és la revalorització anual, i queden en segon terme mesures a llarg termini que garanteixin la sostenibilitat del sistema. Poc abans que els pensionistes tornessin a desafiar el fred a les principals ciutats espanyoles (a Catalunya es manifestaran dimarts que ve, dia 6), el president del Govern central va reconèixer, en declaracions a Telecinco, que  les pensions han pujat «poc» i va prometre un  increment més alt si es manté el creixement  de l’economia, ja que la recuperació «encara no ha arribat» al nivell desitjat.

L’oposició no tan sols li va prendre la paraula per celebrar el debat «d’aquí 10 o 15 dies», com li havia reclamat, sinó que va decidir unir forces per forçar que es defensin i es votin propostes de resolució en les quals cada grup es retrati. Encara que això dependrà de qüestions reglamentàries per determinar, es va fer un primer pas en la reunió de la Comissió del Pacte de Toledo.

Tens debat

En un debat dur entre la presidenta de la comissió, Celia Villalobos (PP), i les portaveus del PSOE, Mercè Perea, i d’Units Podem, Aina Vidal, l’oposició va exigir ressuscitar un dels temes més polèmics, aparcat per falta d’acord, com és que les pensions es tornin a revaloritzar segons l’índex de preus de consum (IPC).

Villalobos va cedir i el dia 7 vinent aquesta reclamació es podria convertir en una recomanació del Pacte del Toledo de la vintena que ha de traslladar al Govern. La presidenta de la comissió va exigir als grups que defensés les seves propostes amb dades i arguments contrastats.

Mentre aquesta picabaralla es produïa, els jubilats van arribar a les portes del Congrés després de manifestar-se davant del Ministeri d’Hisenda, convocats per CCOO i la UGT. Encara que eren un nombre inferior al de fa una setmana, el seu entusiasme reivindicador es va mantenir amb crits com ara «lladres» i «Govern lladre, vull la teva pensió», alhora que comentaven entre ells que les seves pensions no arribaven a 1.000 euros.

Notícies relacionades

Davant l’èxit de les mobilitzacions, Unai Sordo (CCOO) i Josep Maria Álvarez (UGT) van anunciar ahir a València que planegen convocar una gran mobilització el dia 17 d’aquest mateix mes de març per «obligar» el Govern central a canviar les seves polítiques. Per Sordo es tracta de millorar les pensions actuals i garantir una pensió pública suficient per a les persones que ara tenen 30 anys.

Álvarez no té dubtes que les pensions es revisaran més del 0,25% «sense dreceres i de manera justa», perquè la societat «ho està exigint» i els  pensionistes segueixen sent «un element de sostenibilitat fonamental» de les famílies. 

<br/>