01 juny 2020

Anar al contingut

MOBILE WORLD CONGRESS

La Generalitat traurà a concurs un aeròdrom per provar drons

El mal temps impedeix que el dron dels Mossos voli sobre el Mobile World Congress

Carmen Jané

La Generalitat traurà a concurs un aeròdrom per provar drons

FERRAN SENDRA

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, va anunciar ahir que la Generalitat traurà ben aviat a concurs una licitació per a un aeròdrom o espai de proves de drons. El concurs públic, que inclou l’assessoria i formació a personal del Govern català, tindrà un import de 100.000 euros.

Puigneró va exhibir l’aposta de la Generalitat pels drons, amb l’impuls fa dos anys d’un clúster del sector, Catalonia Smart Drons, que ja compta amb 87 empreses, i la complicitat dels Mossos d’Esquadra, que ha decidit impulsar l’ús d’aquest tipus d’aeronaus, més petites, més operatives i més silencioses que els helicòpters.

Per l’aeròdrom –«la Idiada (el centre de proves de la indústria automobilística a Catalunya) dels drons», segons Puigneró– hi poden competir diversos espais. Fins ara el més utilitzat és el BCN Dron Center, situat a Moià (Moianès), que està ampliant les seves instal·lacions per allotjar les star-tups de l’Agència Espacial Europea (ESA).

Diversos sectors empresarials reclamen l’ús de drons en espais urbans, sobre grups de persones i amb, com a mínim, un sistema d’autorització de vols més àgil que l’actual, que passa per l’autorització prèvia de l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria si no és en zones no poblades i lluny d’aeroports. Els Mossos d’Esquadra han sigut dels primers a fer servir drons. Durant l'MWC ho han fet per controlar els accessos al recinte de la Fira fins que el mal temps ho va impedir dimarts passat al migdia.