NOVA TECNOLOGIA

Barcelona prepara cinc zones per desenvolupar projectes de 5G

El 22@, la UPC, Fira Gran Via, el passeig de Gràcia i el CTTC formen part de la iniciativa

La ciutat suma suports en la seva candidatura europea com a laboratori tecnològic

5gcar

5gcar

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El projecte de Barcelona de convertir-se en laboratori europeu obert del 5G va prenent força. La iniciativa 5G Barcelona prepara actualment la seva candidatura (hi ha un concurs de la Comissió Europea), i ho fa no només amb teoria i projectes de futur, sinó també amb la pràctica: ja està preparant tècnicament cinc zones de l’àrea metropolitana per implantar-hi la xarxa que permeti iniciar els primers projectes basats en aquesta tecnologia.

La iniciativa 5G Barcelona, en què participen la Mobile World Capital Barcelona (MWCB), l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, entre altres, vol situar la ciutat i l’àrea metropolitana com a epicentre de proves d’aquesta nova tecnologia d’accés a la xarxa. La idea és convertir la ciutat en un laboratori obert, on les empreses puguin testar les seves solucions de 5G.

Per ser líder en aquesta tecnologia de futur, la MWCB, en col·laboració amb l’ajuntament i la Generalitat, entre altres partners, ja han definit cinc zones de 5G i les han preparat o les estan acabant de preparar tècnicament perquè puguin començar les proves. Aquestes zones 5G estan situades en el 22@, el passeig de Gràcia, Fira Gran Via, el Campus UPC i el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) de Castelldefels. A més de preparar-los tècnicament, ja s’estan definint quines seran les primeres proves que es portaran a terme, sempre basades en sectors i casos d’ús concrets.

Les primeres iniciatives

D’aquesta manera, a la zona del 22@ (carrer de Pere IV), per exemple, es testaran solucions de realitat augmentada / immersiva per fer arribar contingut interactiu a turistes, i es prepararan els carrers per a la conducció autònoma. Mentrestant, a la Fira Gran Via el cas d’ús serà el del vehicle connectat, amb 5G preparat per donar suport a serveis crítics (ambulàncies, policia), així com semàfors intel·ligents. El Campus UPC, per un altre costat, es busca convertir-lo en un campus intel·ligent, amb sensors de tota mena basats en la Narrowband IoT (connectivitat de banda estreta per a la internet de les coses). El CTTC de Castelldefels serà espai per a proves dels operadors, mentre que al passeig de Gràcia es testaran solucions per a situacions que suposin un gran nombre de connexions.

Aquestes cinc zones ja estan gairebé preparades per començar a testar els primers projectes. Però encara hi haurà més nodes. Ahir, en la tercera jornada del Mobile World Congress, se’n van presentar dos: per un costat, l’Hospital Clínic va firmar un acordHospital Clínic  per portar a terme un projecte pilot que es desenvoluparà a Óptimus, el quiròfan més avançat del món, i que gràcies al 5G permetrà que un cirurgià especialista guiï, sense ser-hi físicament present i a temps real, el cirurgià que estigui operant al quiròfan. 

Per l’altre, Acciona va anunciar que desenvoluparà a Barcelona dos projectesAcciona : l’ús de màquines sense conductor en obra civil i la substitució dels clàssics carretons per carretons autònoms per a logística en plantes d’automoció. L’acord preveu l’accés a la xarxa pre-5G d’Orange. Vodafone també participarà en la iniciativa –l’empresa va completar la setmana passada la primera trucada del món en 5G des de Castelldefels–, tot i que encara no ha donat detalls de com, així com Telefónica, que aviat donarà detalls dels seus projectes en aquest àmbit (tindran a veure amb el cotxe connectat i amb les fàbriques d’automòbils, segons avancen fonts de la firma). 

Notícies relacionades

Menys definits estan altres projectes, com un sobre entreteniment que involucraria grans clubs esportius de la ciutat; un altre sobre festivals musicals que es fan al Fòrum, o un tercer sobre vigilància pública. En les pròximes setmanes s’anunciaran i concretaran més iniciatives a Barcelona.

Més suports

Hispasat, mentrestant, es va sumar ahir a la iniciativa 5G Barcelona a l’anunciar que serà l’operador satel·litari d’aquesta (formarà part de l’equip que farà les proves per a la definició d’infraestructures híbrides destinades a serveis 5G i el mesurament dels indicadors). Aquesta setmana també la firma de telecomunicacions Eurona s’ha sumat a la iniciativa, mentre que SK Telecom (la firma de telecomunicacions sud-coreana) ha firmat un acord de col·laboració amb la MWCB.