HISTÒRIES MÍNIMES

Sambucus, agrogastronomia inclusiva

L'empresa Sambucus serveix menús a col·lectius i al seu restaurant a Manlleu com a pont d'inserció

zentauroepp41997398 sambucus180223210125

zentauroepp41997398 sambucus180223210125 / Anna Mas Talens

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Set socis de 20 a 55 anys i procedents de diverses professions, alguns en actiu i altres desocupats, es van plantejar el 2011 posar en marxa a Manlleu (Osona) una cooperativa amb enfocament social. Van analitzar la situació socioeconòmica de la ciutat i el seu entorn. Una alta taxa de migració caracteritzava la radiografia social i, en plena crisi, també es registrava una gran quota d’aturats de llarga durada, de manera que crear una empresa que pogués ser, a més a més, punt d’ancoratge laboral per a persones sense feina es va perfilar com un dels propòsits de la cooperativa.

    

Posar en marxa una horta ecològica i cultius de planta aromàtica va ser el punt de partida. Però aquella primera idea va evolucionar ràpidament cap a l’obertura d’un restaurant. «D’aquesta manera tancàvem el cercle, des de la producció fins al consum», explica Anna Arisa, una de les sòcies fundadores i treballadora activa a Sambucus, el nom que finalment va adoptar la cooperativa en ­marxa.

    

Una inversió inicial de 150.000 euros (aportada pels socis i a través de Gicoop-Fundació Seira i la Fundació Catalunya La Pedrera) va servir per posar en marxa aquest projecte agrogastronòmic, que va descartar al final la producció pròpia de verdures i hortalisses i es va centrar en el cultiu de plantes aromàtiques i el restaurant, «encara que tots els productes utilitzats per als menús són de productors de la comarca», puntualitza Albert Solà, soci i també xef de Sambucus.

Concessió de 25 anys

El restaurant, amb 36 cadires i en el qual se serveixen una mitjana de 35 menús diaris, està ubicat al mercat municipal de Manlleu, gràcies a una concessió de 25 anys. 

    

La producció, cultiu i assecador solar –un dels pocs que hi ha a Catalunya– de les 40 varietats de plantes aromàtiques de clima mediterrani que produeixen es troben al municipi veí de Sant Pere de Torelló. «Un dels socis inversors és la societat ­Heretat Vinyoles, que cedeix una finca de sis hectàrees per al seu cultiu», expliquen els socis de Sambucus. 

    

«De moment produïm unes 40 varietats en una hectàrea i mitja del terreny», precisa Toni Juclà, el soci encarregat de les plantes. «Ens encarreguem de tot el procés: recol·lecta, assecament, processament, envasat i distribució en establiments d’hostaleria de tot Catalunya», afegeix.

Pont d’inserció laboral

La principal clientela del restaurant són comensals individuals i càtering d’empreses, entitats o grups, a més de cuines col·lectives, de l’administració pública o d’empreses privades, «que també valoren el component social com a proveïdors», subratllen. 

Notícies relacionades

    

La cooperativa factura uns 600.000 euros i els seus propòsits de responsabilitat social s’han vist ja realitzats amb la contractació, de moment, de cinc persones –dues al restaurant– que abans d’aquesta oportunitat no ho tenien gens fàcil per trobar feina. La idea és que estiguin a Sambucus dos anys i mig i que la cooperativa sigui el pont cap a la seva inserció en el mercat laboral ordinari.