conferència a Saragossa

Rajoy recupera la seva proposta que la jornada laboral acabi a les 18 hores

El president ja ho va defensar el 2016 però afirma que el Govern no ho pot imposar

El líder del PP insta a presentar un candidat a president a Catalunya sense causes judicials obertes

Rajoy ha insistit que és necessari aprovar un nou model de finançament autonòmic, entre altres coses, ha recordat, perquè el PP va votar en contra del vigent, que va recolzar el PSOE. / EFE / JAVIER CEBOLLADA. VÍDEO ACN

2
Es llegeix en minuts
P. A.

El president del Govern ha tornat a proposar aquest dissabte que la jornada laboral acabi "amb caràcter general" a les 18 hores. Com ha reconegut el mateix Mariano Rajoy, no es tracta d'una mesura nova, ja la va posar sobre la taula l'abril del 2016, quan estava en funcions i va intentar sense èxit formar un nou Executiu. Ha matisat, a més, que és una mesura que no pot "imposar" el Govern, sinó que s'ha d'acordar amb els agents socials dins de les negociacions per arribar a un pacte nacional per la conciliació i la racionalització d'horaris.

Rajoy també ha refrescat una altra mesura que va proposar llavors, la creació d'un banc d'hores que els treballadors puguin dedicar a la conciliació de la seva vida laboral i familiar. En canvi, no n'ha esmentat dues més: la creació d'un segell o certificat de qualitat per a les empreses amb horaris racionals que tindria beneficis fiscals i el canvi de l'ús horari perquè Espanya tingui el del meridià de Greenwich, com Portugal i el Regne Unit.

El president ha repescat aquestes propostes en un acte del PP sobre família, conciliació i corresponsabilitat celebrat a Saragossa. Malgrat el motiu de la conferència i els creixents moviments per millorar les pensions i avançar en la igualtat entre homes i dones, el president no ha anunciat cap mesura nova i s'acontentat amb defensar la gestió del seu Govern en aquestes àrees. "Podem sentir-nos orgullosos d'haver salvat l'Estat del benestar", ha proclamat.

Defensa sense novetats

Rajoy, així, ha dedicat gran part de la seva intervenció a carregar contra el PSOE, Podem i Ciutadans. "Hi ha una mescla letal per al nostre país. Al socialisme s'hi uneix el populisme i això que se'n diu nova política, que és el tacticisme i l'oportunisme de tota la vida, perquè no han sabut acreditar res", ha criticat. 

Així, ha defensat que el seu Executiu ha aconseguit mantenir el sistema públic de pensions en els últims anys, mentre que els que "van estar a punt de portar-lo a la fallida fan comentaris" ara. "Tots aquests que prometen que gastaran més diners aquí, més diners allà, i a més abaixaran els impostos, estan mentint", ha criticat.

Sense citar-la directament, s'ha referit a la proposta socialista de tornar a vincular les pensions a l'IPC. "Desconfio i molt de qui fa una proposta i no diu com la pagarà. Són xecs en blanc, o pitjor, xecs sense fons", ha llançat.

Respecte a la llei

També ha reclamat que es presenti "ja" un candidat a presidir la Generalitat que no tingui causes obertes per part de la justícia. "I que digui: jo penso com vull, però com la resta de ciutadans espanyols respectaré la llei i l'Estat de dret", ha instat. 

El líder de l'Executiu ha tret pit sobre la seva resposta al desafiament sobiranista de la tardor passada. "Quan algú atempta contra la unitat d'Espanya o contra la sobirania nacional, nosaltres prenem decisions que són difícils i no s'havien pres mai", ha sostingut respecte a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Menys bretxa salarial

Notícies relacionades

També ha defensat que les "dones han sigut molt protagonistes de la recuperació", ja que s'ha recuperat tota l'ocupació femenina perduda durant la crisi. La bretxa salarial, ha continuat, està en mínims històrics segons Eurostat: ha baixat quatre punts des del 2012 i ja és inferior a la registrada el 2011 i a les d'Alemanya, França, Holanda i Dinamarca.

El president també ha anunciat que el nou model de finançament autonòmic tindrà en compte la despoblació i la dispersió de la població, com li reclamen autonomies com Aragó. Com un altre gest a la localitat on se celebrava l'acte, ha assegurat que el nou tren EVA que prepara Renfe pararà a Saragossa.