canvi accionarial

Repsol surt del capital de Gas Natural

La petrolera ven el 20% que mantenia en la gasista per 3.816 milions a CVC

Repsol ha tancat un acord per vendre a Rioja Bidco Shareholdings. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Repsol ha tancat la seva història a Gas Natural, on estava com a accionista de referència des del 1991. La petrolera presidida per Antoni Brufau ha venut el 20,072% del capital que tenia a la companyia que des de fa uns dies presideix Francisco Reynés Francisco Reynés per un total de 3.816,3 milions d'euros. L'operació, que s'estava negociant des de fa setmanes, reportarà a Repsol, que surt definitivament del capital de Gas Natural, unes plusvàlues de 400 milions.

Un cop es tanqui la transacció, Criteria-La Caixa es quedarà com a primer accionista de Gas Natural, seguida per Global Infraestructure Partners (GIP), que el setembre del 2016 va comprar el 10% de la firma a Repsol i el mateix percentatge a Criteria-La Caixa per 3.802 milions, al mateix temps que Isidre Fainé passava a ser president. Repsol formava part del nucli accionarial a partir del qual va néixer Gas Natural fa 27 anys, a través de la fusió de Gas Madrid i Catalana de Gas.    

L'acord que suposa la sortida del capital de Gas Natural per part de la petrolera s'ha tancat amb Rioja Bidco Shareholdings, societat controlada per fons de l'entitat de capital de risc britànica CVC Capital Partners. El pacte inclou la venda de més de 200 milions d'accions per un preu de 19 euros per títol, que suposa una prima de gairebé el 4% respecte al preu al qual ahir van tancar els títols de la gasista (18,28 euros). 

Venda condicionada

El tancament definitiu de l'operació està condicionat al fet que s'aconsegueixin, "en un termini de no més de sis mesos des de la firma del contracte", les preceptives autoritzacions per part de les autoritats competents a Mèxic, Corea del Sud, el Japó i Alemanya, així com del Banc Central d'Irlanda.

Al seu torn, Rioja haurà de firmar un contracte amb els altres dos màxims accionistes de Gas Natural, Criteria Caixa (24,4 %) i GIP (20 %) "no més tard del 22 de març". I també abans d'aquesta data, la compradora haurà de comptar amb tres membres al consell d'administració de Gas Natural, en substitució dels que ara ocupen els seients per part de Repsol.

Més d'un mes de negociacions

El 10 de gener, Repsol va confirmar que havia rebut mostres d'interès pel seu paquet accionarial a Gas Natural per part de diversos inversors, entre ells el fons CVC Capital Partners. Des de fa temps, Gas Natural s'havia convertit en una mera inversió financera per a Repsol, que buscava el moment adequat per vendre la seva participació i fer caixa.  

Segons va explicar llavors la petrolera, en el marc del Pla Estratègic 2016-2020 i "com a part d'una gestió dinàmica permanent de la cartera de negocis", Repsol analitza "regularment" diferents alternatives, incloses les relatives a la seva participació en Gas Natural Fenosa.

CVC s'expandeix en el sector energètic espanyol

Notícies relacionades

Pel que fa a CVC, el fons britànic es va convertir l'abril del 2017 en el primer accionista d'una altra empresa energètica de capital espanyol, CLH, amb el 25%, en una mostra clara de l'interès d'aquest grup financer internacional en el sector. 

CVC, al capdavant de la qual, a Espanya, hi ha Javier de Jaime, fa setmanes que negocia amb Repsol. Ja al gener, la petrolera va admetre aquests contactes a través d'un fet rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).