Protesta ciutadana

Els jubilats es manifesten contra la pujada del 0,25% de les pensions

Sindicats i la Marea de Pensionistes protagonitzen mobilitzacions en més de 70 punts de tot Espanya

La multitudinària concentració a les portes del Congrés a Madrid ha provocat que la policia acordoni la zona

Entre 3.000 i 4.000 pensionistes s’han concentrat a les portes del Congrés i han bloquejat l’entrada principal, a escassos tres metres de la porta. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Milers de pensionistes han omplert durant aquest dijous, 22 de febrer, les principals places de més de 70 punts d'Espanya en manifestacions per protestar contra la pujada del 0,25% de les pensions0,25% per part de l'executiu de Mariano Rajoy. La protesta la convoca la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions i la secunden diferents col·lectius, com els principals sindicats (CCOO i UGT).

Al voltant d'un miler de jubilats han ocupat aquest dijous al migdia la plaça de Las Cortes de Madrid, davant el Congrés de Diputats, tallant el trànsit a la Carrera de San Jerónimo, per reclamar "pensions dignes" amb pujades al ritme de la inflació i derogant l'actual índex de revalorització.

Xoc amb la Policia en la manifestació de Madrid

Al crit de "¡Lladres, lladres!" i amb les mans enlaire, els manifestants han baixat pel carrer fins a arribar a les portes del Congrés, tallant el trànsit a la Carrera de San Jerónimo. Els jubilats han respost els intents de la Policia per contenir el seu avanç amb crits de "Som pensionistes, no terroristes".

El Consell de Ministres va aprovar el 29 de desembre del 2017 la revalorització de les pensions en un 0,25% per al 2018, el mínim legal previst, cosa que els diferents col·lectius que secunden les protestes consideren insuficient. "És una vergonya una pujada tan insignificant mentre el govern del PP no dubta a injectar milers de milions d'euros de l'erari públic per rescatar autopistes privades o per a casos com el Castor", declara Laura Pelay, portaveu d'UGT Catalunya.

La portaveu d'UGT a Catalunya ha afirmat també que des del sindicat estan preparant una recollida de les cartes que la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha enviat als pensionistes notificant-los de les pujades mitjanes mensuals d'1,64 euros en el cas de viudes i viudos i de 2,4 euros per a la resta de pensionistes. L'objectiu de la recollida és portar-li aquestes cartes en persona al delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, i retornar-les en senyal de protesta.

Des de CCOO reclamen unes pensions "dignes" i reivindiquen reobrir la negociació col·lectiva que va suposar el Pacte de Toledo, per vincular la pujada de les pensions a l'evolució de l'IPC. Així ho manifesta Jaume Gabarró, responsable d'organització de la federació de pensionistes i jubilats del sindicat, que ha reivindicat la titularitat i la prestació pública del model.

Notícies relacionades

Actualment el 60% de pensionistes perceben una quantitat per sota dels 1.000 euros al mes, d'acord amb l'estadística més recent publicada pel Ministeri d'ocupació i Seguretat Social. Dins d'aquest nombrós grup, un 15% dels jubilats cobren un màxim de 500 euros.

Campanya de mobilitzacions

Aquesta protesta s'emmarca en un cicle de mobilitzacions en defensa d'una pujada de les pensions més alta, que ja ha originat protestes en els dies previs i que, a Catalunya, prepara dues mobilitzacions unitàries més els pròxims 6 i 15 de març. Aquestes protestes estan convocades per la Plataforma Unitària de la Gent Gran de Catalunya, que engloba sindicats, associacions del tercer sector i plataformes veïnals.