debat de les pensions

Marea Pensionista porta l'Estat als tribunals europeus

El col·lectiu denuncia la pèrdua de poder adquisitiu de les pensions i la vulneració del deure d'elevar el règim general de la Seguretat Social

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El grup d'advocats Col·lectiu Ronda ha demandat l'Estat espanyol davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en representació de Domiciano Sandoval, activista de Marea Pensionista, per la pèrdua de poder adquisitiu de les pensions espanyoles com a conseqüència de la decisió del Govern del PP en els últims anys de revaloritzar les pensions per sota de l'IPC. La demanda denuncia la violació del Conveni Europeu de Drets Humans per part de l'Estat espanyol per la vulneració del deure d'"elevar progressivament el nivell del règim general de la Seguretat Social" i no garantir l'exigida "suficiència econòmica" als pensionistes.

La política de pensions portada a terme pel PP ha suposat en el període comprès entre l'any 2010 i el 2017 que els pensionistes espanyols hagin perdut una mitjana de 670 euros a l'any en termes de capacitat adquisitiva, segons un estudi recent del sindicat UGT. 

La demanda presentada per aquest col·lectiu de pensionistes invoca la vulneració per part de l'Estat tant del conveni 102 de l'OIT (firmat i ratificat per Espanya) com el Conveni Europeu de Drets Humans, el Codi Europeu de Seguretat Social i la Carta Social Europea. "En tots els casos la normativa estableix de forma clara l'obligació per part de l'Estat de preservar el poder adquisitiu dels pensionistes, davant els increments del cost de la vida", ha explicat Miquel Arena, advocat del Col·lectiu Ronda que porta la demanda. 

Batalla legal

El recurs als tribunals europeus és conseqüència de la batalla legal iniciada a Espanya -"hem arribat a presentar més de 10.000 demandes als tribunals socials", ha explicat Sandoval, a més d'un recurs d'inconstitucionalitat firmat per 146 parlamentaris- que ha sigut frenada pel Tribunal Constitucional (TC) al considerar que la decisió del Govern de desindexar les pensions de l'IPC s'ajusta a la legalitat, cosa que han aprofitat els jutjats socials per parar les demandes, encara que ara s'obre un front legal a Europa, com ja ha passat amb altres denúncies relacionades amb les pràctiques de les entitats bancàries relacionades amb determinats productes financers, com les hipoteques.

Notícies relacionades

Els advocats apunten que entre els arguments que justifiquen anar als tribunals europeus hi ha que la Carta Social Europea determina l'exigència als estats membres de la UE de "tendir progressivament a elevar el nivell de prestació de la Seguretat Social". Una política que "resulta incompatible" amb la decisió del Govern espanyol de desindexar la revalorització de les pensions de l'IPC.

El col·lectiu de pensionistes prepara per al 22 de febrer concentracions a tot Espanya per denunciar la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes. En aquests moments, més de 670 localitats han confirmat la celebració d'aquestes concentracions, que en el cas de Barcelona es farà a la plaça de Catalunya.