ESTUDI D'ANALISTES FINANCERS

Els pensionistes perdran 350 euros mensuals amb les reformes en vigor

La patronal de les asseguradores, UNESPA, advoca per desenvolupar la renda vitalícia amb el patrimoni dels jubilats com a aval

1
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa

Els nous pensionistes perdran al voltant de 350 euros mensuals de poder de compra com a conseqüència de les dues últimes reformes, molt especialment la del 2013, que va introduir dos elements reductors: el factor de sostenibilitat, que entrarà en vigor el gener del 2019, i l’índex de revalorització, pel qual fins ara les rendes dels jubilats només han pujat el mínim del 0,25% anualment. Aquest és el càlcul que han portat a terme els especialistes d’Analistes Financers Internacionals (AFI) per a la patronal de les asseguradores Unespa. Amb aquestes dades sobre la taula, els responsables de l’estudi van defensar ahir la necessitat que els ciutadans estudiïn fórmules d’estalvi en forma de renda vitalícia basada en el seu patrimoni per compensar la pèrdua de la pensió pública.

Aquesta és una de les diverses propostes que experts del sector consideren per fer front a l’esgotament del Fons de Reserva, al fet que la població està cada vegada més envellida i a la realitat que els ingressos per cotitzacions no arriben per poder pagar la factura anual.

Repercussió generalitzada

L’estudi assegura que si els futurs jubilats no veuen compensada la pèrdua de poder adquisitiu de les seves pensions públiques amb estalvi privat, les repercussions seran molt negatives per al conjunt de l’economia. D’aquí a l’any 2035 la pèrdua de poder adquisitiu serà de 20.000 milions d’euros, l’1,5% del producte interior brut (PIB), i de prop de 330.000 llocs de treball a temps complet.

Notícies relacionades

La proposta d’AFI assumida per la patronal de les asseguradores calculen que un jubilat de 67 anys necessitaria uns 63.400 euros per adquirir una renda vitalícia mensual d’uns 380 euros que compensaria la pèrdua de l’última reforma. Un jubilat de 77 anys necessitaria uns 21.000 euros per adquirir una renda vitalícia mensual de 246 euros.

El jubilat haurà d’aportar tot el seu patrimoni, tant mobiliari com immobiliari, per poder comprar la renda de per vida. En l’actualitat, el 82% de les persones més grans de 67 anys són propietàries del seu habitatge, (en alguns casos en posseeixen dos) i prop del 95% d’aquests propietaris el tenen pagat.