Canvis en el Govern

Guindos pot guanyar cinc vegades més al BCE que com a ministre

El PSOE exigeix la dimissió immediata de l'actual ministre d'Economia

El ministre portaveu defensa que "s'ha de posar el millor candidat, sigui home o dona"

zentauroepp41941719 madrid  07 02 2018  luis de guindos  minostro de economia  d180207140331

zentauroepp41941719 madrid 07 02 2018 luis de guindos minostro de economia d180207140331

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un dia després d’haver-se fet oficial la candidatura de Luis de Guindos per a la vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE), que quedarà vacant a partir de l’1 de juny, la portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Margarita Robles, va exigir ahir la seva dimissió immediata com a ministre d’Economia per preservar el prestigi del Govern i la credibilitat, imatge i independència política del BCE.

«No es pot aspirar a la vicepresidència del BCE, que fa gala de la independència en relació amb polítics i governs, mantenint un ministeri tan rellevant com el d’Economia», va recalcar la portaveu socialista en una mostra més del rebuig que suscita al PSOE la candidatura de Guindos. Segons els socialistes, el Govern hauria d’haver optat per una dona amb clar perfil tècnic per a aquesta candidatura, tal com propugna el mateix BCE i el Parlament Europeu. 

Precisament, el predominant perfil polític de Guindos ha valgut que el BCE hagi traslladat al Govern espanyol el seu malestar sense que això hagi afectat l’ànim de Mariano Rajoy.

El ministre Guindos va anunciar dimecres que en cas de resultar elegit per l’Eurogrup, el 19 de febrer, i de ser confirmat pel Consell Europeu del 22 i 23 de març, dimitirà llavors «de forma immediata». El ministre es va mostrar tan convençut que la seva candidatura s’imposarà a la del president del Banc d’Irlanda, Philip Lane, que no va voler entrar en consideracions sobre si també dimitirà en cas de no guanyar el nou càrrec.

La portaveu socialista, no obstant, va opinar que Guindos no pot continuar «ni un minut més». Robles es va preguntar «on tindrà el cap» Guindos a partir d’aquest moment, si al Ministeri d’Economia «o treballant-se els seus suports per arribar a Frankfurt».

AVAL DEL GOVERN / «No m’han agradat les declaracions de la portaveu del PSOE», va reaccionar després el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo. «S’ha de posar el millor candidat amb independència que sigui home o dona», va dir a Antena 3. Méndez de Vigo va exalçar la gestió del ministre que «va salvar Espanya del rescat i va permetre que part del sistema espanyol fos sanejat». A més, va recomanar al PSOE «ser elegant» en temes com aquest, que són prerrogativa del Govern. «Aquí ens falta una mica de cultura europea», va rematar.

A diferència del PSOE, Ciutadans sí que va valorar les capacitats de Guindos per optar al BCE. «És bo que Espanya posi persones competents en organismes internacionals», va opinar el president de Cs, Albert Rivera, a RNE. No obstant, va lamentar que deixi el Govern el seu ministre «més liberal». «Si el més reformista se’n va, què queda al Govern d’Espanya», va dir Rivera sense desaprofitar l’ocasió de llançar un dard a l’Executiu del PP.

    

«NO DESCARTO DONA NI HOME» / La previsible marxa de Guindos a Frankfurt obligarà Mariano Rajoy a abordar algun tipus de remodelació del Govern. És impossible anticipar si el president optarà per incorporar cares noves al seu equip o si, per contra, repartirà les competències de Guindos entre actuals ministres. «No descarto que sigui una dona i tampoc que sigui un home» qui assumeixi les tasques de Guindos, va dir ahir Mariano Rajoy fent gala de la seva habitual ambigüitat.

El càrrec de vicepresident del BCE pot servir de retir daurat per a Guindos ja que, si resulta elegit, guanyarà gairebé cinc vegades més que com a ministre.

Notícies relacionades

Segons l’informe anual del BCE, el 2016 l’actual vicepresident, el portuguès Vitor Constâncio, va tenir un salari bàsic de 334.080 euros. Com a ministre d’Economia, Guindos té un sou assignat de 73.650 euros. 

    A més, els membres del Comitè Executiu del BCE tenen dret a complements salarials per residència, fills i educació, en funció de les seves circumstàncies individuals que no estan subjectes a tributació.