inversions

La UE aporta 578 milions per a la interconnexió elèctrica entre França i Espanya

Brussel·les aprova el finançament de 17 projectes amb 873 milions per promoure infraestructures energètiques essencials

La UE aporta 578 milions per a la interconnexió elèctrica entre França i Espanya

AP PHOTO /JUAN KARITA

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Brussel·les

La Unió Europea recolzarà amb 578 milions d'euros el projecte d'interconnexió elèctrica entre França i Espanya gràcies a un cable de 370 quilòmetres que travessarà el golf de Biscaia i que permetrà duplicar la capacitat elèctrica, que passarà dels 2.800 als 5.000 megawatts. La decisió forma part del nou pla de Brussel·les d'invertir 873 milions en 17 projectes d'infraestructures netes.

La important quantitat destinada al cable que travessarà el Cantàbric, l'ajuda financera més elevada mai concedida a un sol projecte energètic a través del Mecanisme Connectar Europea, demostra que s'ha convertit en una absoluta prioritat per a Brussel·les. La nova connexió permetrà, segons la Comissió Europea, una integració elèctrica de la península Ibèrica. El projecte unirà a través d'un cable submarí de 280 quilòmetres de longitud la localitat biscaïna de Gatika i la francesa de Cubnezais en el marc d'un projecte amb un cost total estimat en els 1.750 milions d'euros.

Illa energètica

Notícies relacionades

Espanya segueix sent una illa energètica amb un nivell d'interconnexions que s'acosta al 6%, i lluny per tant de l'objectiu que s'ha fixat la UE del 10% el 2020 i del 15% per al 2030. La construcció d'aquesta nova interconnexió ajudarà precisament a fer front a l'aïllament energètic de la península Ibèrica i a connectar-la amb la resta del mercat interior. Brussel·les, amb el seu comissari d'energia, Miguel Arias Cañete, al capdavant, defensa que la plena interconnexió del mercat és indispensable per augmentar la seguretat del subministrament a Europa, posar fi a la dependència de proveïdors únics i oferir als consumidors més possibilitats d'elecció. "Disposar d'infraestructures energètiques adequades per a la finalitat que es persegueix també resulta essencial perquè les energies renovables arrenquin i puguem complir l'Acord de París".

Dels 17 projectes que compten amb fons comunitaris, vuit corresponen al sector de l'electricitat i es beneficiaran d'un total de 680 milions d'euros, i 9 al del gas, que percebran 193 milions. Dels 17, quatre es refereixen a obres de construcció, amb una ajuda europea de 723 milions, i 13 són estudis amb una ajuda de 150 milions.