Negociació col·lectiva

La UGT i CCOO proposen lligar la pujada salarial a la productivitat

Els sindicats afirmen que l'alça per a aquest any ha de superar l'1,6% d'inflació prevista

Les centrals defensen afegir l'1,5% a l'augment per recuperar el poder adquisitiu

zentauroepp41765767 sordo alvarez180124181909

zentauroepp41765767 sordo alvarez180124181909

3
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa
Mercedes Jansa

Periodista

ver +

Els sindicats CCOO i UGT han dado un giro en matèria de negociació col·lectiva i han canviat el pas amb una proposta novedosa: vincular les pujades salarials a la productivitat. Per primera vegada en molts anys, els dos sindicats majoritaris van a presentar a les organitzacions empresarials CEOE i CEPIME una plataforma negociadora que no està centrada en una forquilla de percentatges de pujada de sous, encara que aquest es concretarà quan s'apliqui la seva fórmula en la negociació col·lectiva. A més plantegen que el salari més baix pactat en conveni sigui de 1.000 euros.

Tras gairebé un any amb la negociació empantanada, els màxims responsables sindicals i empresarials es reuneixen aquest dijous amb propostes concretes per debatre. La CEOE i la CEPIME van aprovar fa una setmana la seva proposta que en la part que es va fer pública no recollia un percentatge de pujada concret. En ella es parlava de lligar la pujada a la productivitat i la flexibilitat, lo que situaria el increment fix en el 2% i una part variable de l'1%.

Les centrals han recollit el guant empresarial de tenir en compte la productivitat a l'hora de fixar els salaris. En la seva opinió, des del 2011 la productivitat ha quedat per sobre dels salaris en tots els exercicis por lo que el marge és gran. "Les empreses porten acumulant beneficis des de fa anys mentre els salaris han permanecido iguals o a la baixa", ha dit Sordo.

Exemple d'aquest any

Si es prenguessin els dades de l'any passat i es tractés d'un conveni per a tot Espanya la pujada de salaris per a aquest any seria del 3,8%, segons ha dit Sordo en roda de premsa, i es desglossaria d'aquesta forma: 2,3% per productivitat més l'1,5% per recuperació del poder adquisitiu perdut.

La plataforma sindical per negociar té tres objectius: que els salaris participin del creixement econòmic que sostingudament s'està produint a Espanya des del 2014; que es recuperi progressivament el poder de compra tras la renda perduda per les retallades de la crisi, i que es millorin especialment els salaris més baixos.

La inflació com suelo

Amb un plantejament sense percentatges definits la negociació és més complexa però serà cada sector o cada empresa el que negociï i acordi els increments segons les dades de productivitat anual extrets de la Comptabilitat Nacional

En tot cas, per a les centrals és imprescindible que els salaris evolucionin amb els preus i el seu increment sigui sempre igual o superior a la inflació anual. El índex de preus de consum (IPC) actuarà doncs com suelo en el que es recolzi la negociació col·lectiva. Amb aquest criteri per a aquest any la pujada partiria de l'1,6% que és la previsió de inflació del Govern. 

A més, en el temps de vigència de l'acord (la patronal proposa que siguin dos anys) els salaris comptarien amb un plus afegit, una pujada addicional del 1,5% per recuperar progressivament el poder de compra perdut des del 2008 que, segons el càlcul dels sindicats és de set punts.

UGT i CCOO proposen per últim incloure en els convenis clàusules de revisió salarial perquè en cas de que la inflació superi la previsió de l'Executiu es garanteixi el poder de compra de les rendes dels assalariats.

Notícies relacionades

Per posar en pràctica aquest nou model, les centrals reclamen dades "objectius i fefaents" sobre la productivitat que ha de facilitar el Govern. Encara que de moment treballen amb l'estadística oficial, més fàcil de trobar per a grans empreses o sectors productius molt concret,  les centrals majoritàries reclamen a l'Executiu que remeti periòdicament a les comissions paritàries dels convenis informació fiscal i de la Seguretat Social de cada àmbit de negociació empleando per a això el codi de conveni col·lectiu que les empreses estan obligades a facilitar a l'administració.

Els salaris més baixos

Més de cinc milions de treballadors té  salaris per sota dels 1.000 euros. Necesitamos un augment de xoc", ha dit Álvarez al defensar la proposta de que cap salari de conveni estigui per sota d'aquesta quantitat que és "assumible" per les empreses.