21 set 2020

Anar al contingut

dades de l'INE

Els preus van pujar l'1,1% el 2017

L'IPC va reduir la seva taxa interanual fins al desembre per l'evolució dels costos del transport i els carburants

Els preus van pujar l'1,1% el 2017

L'índex de preus de consum (IPC) es va mantenir estable (0,0%) al desembre en relació amb el mes anterior, però va reduir la seva taxa interanual sis dècimes, fins a l'1,1%, el nivell més baix de l'any i una dècima menys del que s'esperava, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística.

D'aquesta manera, els preus acaben el 2017 per sota de l'increment salarial pactat en conveni (1,43% fins al desembre), encara que per sobre del que van pujar els sous dels empleats públics aquest any (1%) i de l'augment que van experimentar les pensions (0,25%), amb les consegüents pèrdues de poder adquisitiu.

Tant la taxa interanual com la mensual se situen una dècima per sota de les dades avançades per Estadística a finals del mes passat (1,2% interanual i 0,1% mensual). La taxa interanual del desembre és la setzena taxa positiva que encadena l'IPC interanual, i implica que els preus són a finals del 2017 un 1,1% superiors als de fa un any.

L'IPC interanual va començar el 2017 en el 3%, la seva taxa més alta des de l'octubre del 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la taxa interanual fins al 2,3%.

Després de diverses pujades i baixades posteriors, l'IPC interanual es va situar a l'agost en l'1,6%, una dècima més que al juliol; va escalar fins a l'1,8% al setembre, per posteriorment baixar a l'1,6% a l'octubre, pujar a l'1,7% al novembre i acabar l'any en l'1,1%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir l'últim mes de l'any en el 0,8%.

Baixada del transport i els combustibles

En la reducció de l'IPC interanual del desembre hi ha influït el descens en més d'un punt i mig, fins a l'1,9%, de la taxa del transport, motivada pels preus dels carburants, que al desembre van pujar menys que el mateix mes del 2016.

A això s'hi suma la vivenda, amb una taxa que baixa més d'un punt, fins a l'1,3%, pel fet que l'increment dels preus de l'electricitat al desembre és menys que el registrat el 2016.

També hi va influir, encara que menys, la baixada dels preus del gasoil per a calefacció, davant l'augment del desembre del 2016.