sector bancari

El Suprem sentencia que les hipoteques no són abusives per incorporar l'IRPH

L'alt tribunal anul·la una sentència de l'Audiència Provincial d'Àlaba contra Kutxabank

33769952 591

33769952 591 / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Suprem considera que la referenciació d'una hipoteca a un tipus oficial com l'índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH) no és abusiva pel fet d'estar referenciada a aquest índex. En un comunicat, l'organisme ha assegurat que això "no implica falta de transparència ni abusivitat".

La Sala Civil de l'alt tribunal ha estimat aquest dimecres el recurs de cassació interposat per Kutxabank. L'entitat bancària va recórrer contra una sentència de l'Audiència Provincial d'Àlaba que declarava nul·la la clàusula d'interès d'un préstec hipotecari per estar referenciada a aquest índex.

A més, el Tribunal Suprem ha informat els procuradors de les parts de la decisió i publicarà el text íntegre de la sentència en els pròxims dies. 

Notícies relacionades

L'origen del cas es remunta al 2006, quan els demandants van subscriure una hipoteca amb Caja de Ahorros de Vitoria y Álava, ara integrada en Kutxabank, amb un capital de 250.000 euros a 35 anys i un interès del 4,25% que estava referenciada a l'IRPH. La hipoteca va ser novada el 2009. Els clients van interposar una demanda contra el banc sol·licitant la nul·litat de la clàusula que referenciava la hipoteca a l'IRPH Entitats i establia l'IRPH Caixes com a substitutiu "per falta de transparència i pel seu caràcter abusiu". També al·ludia a l'interès de demora, al considerar-lo també "abusiu".

El 2015, el Jutjat Mercantil número 1 de Vitòria-Gasteiz va declarar la nul·litat total d'aquesta clàusula, així com la referida a l'interès de demora, i va condemnar l'entitat a tornar les quantitats cobrades en concepte d'interès remuneratori calculat sobre la base de l'IRPH Entitats o Caixes.